Afbeelding
Art Revisited

Schilderijen Henk Helmantel en diverse activiteiten in Museum Veenendaal

14 februari 2022 om 07:13 Kunst

VEENENDAAL In Museum Veenendaal is de komende maanden de tentoonstelling ‘Meester in Realisme’ te zien van schilder Henk Helmantel. De 25 klassieke schilderijen zijn van 15 februari tot en met 3 september te bekijken. Aansluitend op deze tentoonstelling zijn er de komende maanden nog meer activiteiten in het museum dat is gevestigd in De Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein.

Henk Helmantel (1945) is geboren en getogen in Westeremden. Hij is de middelste van vijf kinderen en groeide op als kind van een echtpaar dat een eigen kwekerij had in het Groningse Westeremden. Henk ontdekte op 12-jarige leeftijd dat hij kunstschilder wilde worden. Van 1961 tot 1965 volgde hij dan ook de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Inmiddels is hij één van de meest bekende Nederlandse kunstschilders. Hij voelt zich sterk verbonden met de traditie van 500 jaar West-Europese schilderkunst en wordt beschouwd als een fijnschilder. Dit houdt in dat hij onderwerpen op een realistische manier weergeeft.

STILLEVENS Helmantel schildert al zijn leven lang hoofdzakelijk stillevens van gedekte tafels, interieurs van kerken en kloosters, maar ook dieren die wij in onze tuinen tegenkomen. Zijn oeuvre is conceptueel. Hij schildert graag antieke voorwerpen, maar hij schildert niet op antieke wijze. De compositie van zijn schilderijen is abstract, een typisch uitgangspunt van de 20e eeuw. Het is eigentijdse kunst, niet geforceerd modern, maar op een natuurlijke manier. 

Tijdens de tentoonstelling kunnen bezoekers ontdekken dat de stillevens van Helmantel steeds soberder worden naarmate de tijd vordert. Zijn werken gaan over de verwondering van de schepping in al zijn diversiteit en schoonheid. De schilderijen zijn klassiek in licht, vorm en kleur. Het talent van Helmantel maakt dat zijn kunst een product is van hard werken. Hij heeft heilig respect voor zijn onderwerpen en voor de schilderkunst.

Aansluitend op de tentoonstelling zijn er nog meer activiteiten in Museum Veenendaal gepland. Hieronder een overzicht.

LEZING Op zaterdag 12 maart van 14.00 tot 15.30 zal kunsthistorica Jet Nijssen een lezing geven over de werken van Henk Helmantel. Aansluitend op de lezing vindt een bezoek aan de tentoonstelling plaats. De prijs voor deze lezing is 4 euro voor museumkaarthouders en 10 euro voor reguliere bezoekers. Aanmelden kan via info@museumveenendaal.nl.

KINDERWORKSHOP Op zaterdag 26 februari, zaterdag 30 april en zaterdag 4 juni van 14.00 tot 16.00 zal de kinderworkshop Tafeltje Dekje plaatsvinden. De workshop wordt verzorgd door Team Creative (HE)-ART. De prijs voor deelname is 2,50 euro. Aanmelden kan via info@museumveenendaal.nl.

TAXATIE Op dinsdag 8 maart van 11.00 tot 15.00 zal in Museum Veenendaal weer een taxatiemiddag plaatsvinden. Er zullen deze dag drie taxateurs van Heritage Auction’s Europe aanwezig zijn. Zij kunnen onder meer munten, sieraden, schilderijen, postzegels en bankbiljetten taxateren. De prijs voor deze taxatiemiddag is 6 euro. Mensen met een museumkaart hebben gratis toegang. Aanmelden kan via info@museumveenendaal.nl.

ARRANGEMENTEN Tijdens de Museumweek zal op zaterdag 9 april van 14.00 tot 16.00 een arrangement plaatsvinden. Dit arrangement bestaat uit een rondleiding door de tentoonstelling ‘Meester in Realisme’, gegeven door de meester Henk Helmantel zelf. Na de rondleiding is er in de hal van de Cultuurfabriek gelegenheid voor een hapje en een drankje onder het genot van Bach klanken op de piano door Hans Wegen. De prijs voor dit arrangement is 18 euro.

Daarnaast vindt op zaterdag 14 mei en zaterdag 18 juni van 14.00 tot 16.00 een tweede en derde arrangement plaats. Deze arrangementen bestaan uit een rondleiding door de tentoonstelling ‘Meester in Realisme’, gegeven door de conservator en rondleidster van Museum Veenendaal. Na de rondleiding is er in de hal van de Cultuurfabriek gelegenheid voor een hapje en een drankje onder het genot van Bach klanken op de piano door Hans Wegen. De prijs voor dit arrangement is 12,50 euro. Aanmelden voor de arrangementen kan via info@museumveenendaal.nl..

ZOMERCONCERT In juli 2022 zal een klassiek zomerconcert plaatsvinden in samenwerking met Liene Madern - Stradina. Meer informatie over dit concert volgt nog.

Tevens bevindt zich in Westeremden het Museum Helmantel en De Weem van kunstenaar Henk Helmantel hemzelf. Hier is een groot deel van zijn collectie te bezichtigen. Meer informatie over het museum vindt u op www.helmantel.nl/museum

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie