De banier van de Veenendaalse Krant wordt verknipt en genaaid waarna het een trendy tas wordt.
De banier van de Veenendaalse Krant wordt verknipt en genaaid waarna het een trendy tas wordt. Martin Brink

Een tas van de Veenendaalse Krant? Het kan dankzij Veenendaal4Fair

20 februari 2022 om 07:14 Maatschappelijk

VEENENDAAL De overbodig geworden banieren van BDU-kranten die niet meer bestaan krijgen een nieuw leven. De kunststof doeken worden verwerkt tot tassen en andere nuttige zaken. Wim Bakker van Veenendaal4Fair vertelt er enthousiast over. Hij en zijn team maken van niets ‘iets’. Van weggooiproducten iets zinvols en bruikbaars maken dus.

door Martin Brink

Opdat de wereld een heel klein beetje beter uitziet. Wegggooien kan immers altijd nog! Op deze manier snijdt het mes ook aan meerdere kanten: je helpt er het milieu mee, mensen die weer een ritme moeten krijgen in het werkzame leven doen ervaring op en, niet onbelangrijk, het goede gevoel om van iets nutteloos weer iets bruikbaars te maken. Wim Bakker, oud-gemeenteambtenaar gespecialiseerd in milieuzaken, strijdt er al jaren voor. Met de stichting Veenendaal4Fair probeert hij mensen er bewust van te maken dat hun ecologische voetafdruk voor deze wereld zo klein mogelijk wordt. Als steeds meer ondernemingen daar ook bewust van zijn, dan is de doelstelling gehaald. 

SCHOONSCHIP ,,Zo is de Wereldwinkel steeds meer overbodig geworden omdat de producten nu ook in veel supermarkten worden verkocht”, zegt Bakker in de ruimte van Veenendaal4Fair in de Passage. Veenendaal4Fair ontstond zeven jaar geleden. In april 1991 werd ook al een dergelijke milieustichting in Veenendaal opgericht onder de naam SchoonSchip. Die zetelde aan de Schoolstraat. Het archief belandde kort na de opheffing op de stort, tot afgrijzen van de laatste voorzitter Dik van Kreveld.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Wim Bakker, voorzitter van Veenendaal4Fair, bekijkt de opdruk van de banier waaruit  de BDU-krantentas wordt gemaakt - Martin Brink

Het eerste wapenfeit van Veenendaal4Fir was het binnenhalen van de erkenning Fairtrade-gemeente voor Veenendaal. De bordjes prijken nu nog op de komborden maar gaan er binnenkort van af. Het predikaat wordt niet verlengd. De overkoepelende organisatie vraagt steeds meer geld voor verlenging. Veenendaal4Fair ziet de meerwaarde daar niet van in.

PUBLIEKSACTIE Bovendien richt men de pijlen nu op andere zaken. Jaarlijks treden de medewerkers met een aansprekend onderwerp naar buiten. Door corona kon weinig maar de expositie over duurzaamheid in de Passage zullen velen zeker gezien hebben. Aansprekend was zeker ook de publieksactie in winkelcentrum de Ellekoot waarbij gevraagd werd aan klanten van de Albert Heijn wat ze in hun boodschappenwagentje hadden met daarbij de uitleg of het product ecologisch verantwoord was. Zeer recent liet men nog van zich spreken door het kookboek dat samen met Jumbo Huibers werd ontwikkeld.

Koop zoveel mogelijk lokaal. Dat is voor Wim Bakker en de zijnen geen loze kreet maar een levensstijl, een bepaalde mindset, dus. Zo maakt hij de bezoeker er graag op attent dat bij Veenendaal4Fair alleen thee geschonken (én verkocht!) wordt van de Organic Flavour Compagnie, een puur Veenendaals bedrijf dat thee verpakt en er allerlei smaken in verwerkt.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Van oude kleding kunnen ook modieuze petten worden gemaakt. Wim Bakker toont een voorbeeld. - Martin Brink

CARELS CORNER Het pand waaruit de organisatie werkt is gelegen op de hoek van de oude Hoofdstraatpassage met de Tuinstraat. Het staat bij Veenendalers nog altijd bekend als Carels Corner. Hier toverde Karel de Wit de lekkerste gerechten uit zijn keuken. Karel zet zich nu onder meer in als vrijwillig kok van het Bouwdorp Veenendaal. De ruimte wordt door de gemeente gehuurd. Sinds 2019 zitten Vallei Energie (met de Energieambassadeurs) en Veenendaal4Fair mooi bij elkaar. En daar is Bakker heel blij mee. ,,Beneden hebben we ons winkeltje met onder meer goederen die ooit in de Wereldwinkel waren te vinden, boven is onze vergader- en activiteitenruimte met als eyecatcher het naaiatelier.” 

Dat vormt tegenwoordig het paradepaardje van de organisatie. Het pand is dan ook omgedoopt tot het meer werelds klinkende Circulair Atelier 4 Fair. Daar werken zeven personen bij toerbeurt. Allemaal hebben ze een andere achtergrond, vaak vanuit een migratie. Via instanties komen ze hier terecht. De meesten hebben geen ervaring in het naaien maar contact met elkaar, samen werken aan iets, arbeidsritme opdoen, dat zijn onbetaalbare zaken die er toe doen.

TOEPASSINGEN Het atelier maakt van op het oog nutteloze dingen, die normaliter worden weggegooid, zinvolle zaken. ,,We krijgen van de Restore (kringloopwinkel, MB) veel onverkochte kleding. Daar proberen we iets van de maken. Vaak zijn de stoffen, zoals jeans, nog heel erg goed.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Irma Borgsteede is professioneel kledingontwerpster. Ze heeft haar eigen kledinglijn en vindt het leuk om in het atelier van Veenendaal4Fair op vrijwillige basis mee te werken. - Martin Brink

De toepassingen zijn legio. Zo worden zakken van broeken wordt gebruikt bij het opleuken van te stofferen zittingen. Het is de bedoeling om hiervan ook zelfgemaakte kleding te maken, hier te showen en te verkopen. Maar dat is nog even toekomstmuziek. Voor Ziekenhuis Gelderse Vallei maakt men nu zogenaamde okselkussens, speciaal gemaakt voor vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan.

Ze bieden de perfecte ondersteuning. Van de Lantor-fabriek krijgt men afgekeurde non-wovens die weer benut worden voor ondergrond voor onder meer zittingen. In het magazijn is een stellingkast vol met banieren. Wim Bakker heeft ze graag, het liefst in combinatie met een afspraak dat degene die ze inbrengt ook de nieuwe producten afneemt. ,,We kunnen er tassen in alle vormen en maten van maken. Heel leuk bijvoorbeeld om er met de kerst allerlei dingen in te doen.”

SPORTSTICHTING In de hoge stelling zitten moutzakken afkomstig van Stadsbrouwerij Veenendaal, een lokale producent die hier ook speciaalbieren aanbiedt. ,,Ook van deze zakken maken we weer tassen.” De grote banieren van de Sportstichting Veenendaal waarop de opening van de ijsbaan kenbaar wordt gemaakt, werden gedoneerd en eindigen straks uiteindelijk ook in een nieuwe functie. Een man die al jaren meedenkt met de organisatie is Dick van der Maas van DeMaes Cateringservice. Binnen zijn cateringtak, deels uitgevoerd door mensen van De Bombardon, werkt Veenendaal4Fair al mee. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


De aankondiging van de ijsbaan in Veenendaal krijgt een nieuw leven! - Martin Brink

Bakker: ,,Dick vroeg ons om te kijken naar een meer duurzame verpakking voor de kartonnen doosjes waarin hij nu de bestelde bedrijfslunches bezorgt. Wij zijn aan de gang gegaan en maken van restmateriaal nu op maat gemaakte verpakkingen.”

Zo kwam men ook aan banieren van BDU-kranten die niet meer bestaan. Zoals de Hoog en Laag (gemeente Renkum) en de Veenendaalse Krant. Bijna waren ze simpelweg naar het restafval gegaan, tot de schrijver van dit verhaal plots het Veenendaal4fair-initiatief herinnerde. Bakker haalde de vijftien banieren graag op. Een prototype van de tassen die eruit gemaakt worden, werden tijdens het bezoek getoond. Er wordt goed gekeken naar wat er op staat. Letters en zelfs foto’s worden op hun toepasbaarheid bekeken. Dat is nog een hele puzzel.

KLEDINGONTWERPSTER Maar dat vindt Irma Borgsteede uit Veenendaal geen probleem. Ze is kledingontwerpster. Haar kledingstukken worden verkocht in een shop in Utrecht. Op haar website www.irmaborgsteede.nl  toont ze wat mogelijk is. Ze is één van de oprichters achter de organisatie Fashion Made in Holland. Ze vindt het leuk om hier mee te helpen. Normaal werkt ze aan huis, maar het is ook fijn om anderen te enthousiasmeren.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Rachida heeft al vier tassen gemaakt. - Martin Brink

Zoals Rachida. Ze werkt hier nu een jaar. Ze zegt: ,,Het is leuk om te doen, een leuke hobby. Ik heb hier nu vier tassen gemaakt.” Mohammed, een vluchteling uit Syrië, was kleermaker. Maar in dit atelier gaat het toch wat anders. ,,Het is hier veel verfijnder. Dat moeten we hem nog wel leren. Verder maakt hij veel prototypes”, zegt Mieke Postma die binnen de organisatie een alles-regelaar is.

En de krantentassen? Die zijn nog lang niet klaar. Binnenkort worden de resultaten getoond en zijn dan ook te koop. We zijn benieuwd! Meer informatie bij Wim Bakker, info@veenendaal4fair.nl, 06-25420681.

Voorbeelden van tassen die uit 'weggooimateriaal' worden gemaakt.
In het depot is een hoge stelling met daarin de voorraad te verknippen banieren.
Overleg over wat er uit een bepaalde stof gemaakt kan worden.
Afbeelding
Afbeelding
Thee van de Organic Flavour Compagnie is een puur Veenendaals product!
BDU-banieren die wachten op een nieuw 'leven'.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie