Twee jaar geleden kon het Kunstfestival nog net doorgaan, wat leidde tot gezellige drukte op het podium.
Twee jaar geleden kon het Kunstfestival nog net doorgaan, wat leidde tot gezellige drukte op het podium. Kunstfestival Veenendaal

Kunstfestival Veenendaal uitgesteld: ‘We zoeken naar andere datum later dit jaar’

12 januari 2022 om 11:19 Evenementen

VEENENDAAL Twee jaar geleden kon het Kunstfestival nog doorgaan, zo vlak voor de eerste lockdown, maar ditmaal is er minder geluk voor de organisatie. Noodgedwongen is er al besloten het festival uit te stellen. 

Het Kunstfestival zou plaatsvinden op 11, 12 en 13 februari en de programmering was al volledig rond met optredens in Theater Lampegiet, de Cultuurfabriek, Spectrum en een groot aantal cafés. Meer dan vijftig acts hadden zich aangemeld, maar de laatste tijd kreeg de organisatie veel verontrustende berichtjes en telefoontjes van deelnemers: ,,Groepen kunnen al een tijdje niet repeteren en veel deelnemers zijn bang dat ze in februari dan niet kunnen optreden, of niet het optreden kunnen geven dat ze willen geven”, vertelt Monica Brouwer namens de organisatie. ,,Deze zorgen van deelnemers hebben zwaar meegewogen in de beslissing om het festival voorlopig uit te stellen.”

ALTERNATIEVEN Ook verwacht de organisatie dat het over vijf weken nog niet mogelijk is om volop optredens, met publiek, te laten plaats vinden in theaters en cafés. Toch zijn ze met deze beslissing niet in één nacht over het ijs gegaan. Er is gekeken naar alternatieven, zoals het streamen van het Kunstfestival of alleen het streamen van het Cultuurfeest, waar ook de cultuurprijzen uitgereikt zouden worden: ,,Daar hadden we al een overleg voor gepland met de mensen van Theater Lampegiet, maar dat is geen oplossing voor de deelnemers. Want of het nu live of online plaatsvindt, ze kunnen niet repeteren. Daarnaast is het de bedoeling dat bij het Cultuurfeest veel mensen tegelijk op het podium staan. We weten nu ook niet of dat wel mag in februari.” 

NIEUWE DATUM En dus zag de organisatie geen andere uitweg dan het gehele programma uitstellen: ,,We willen wel heel graag in 2022 een Kunstfestival organiseren dus we gaan gewoon kijken naar een nieuwe datum. Daarvoor zijn we al in overleg met de verschillende locaties.” 

De beschikbaarheid van de locaties is daarbij leidend. Zo speelt bijvoorbeeld de programmering van het theater een rol, maar ook de beschikbare ruimte van cafés, legt Brouwer uit: ,,Vorige keer waren de cafés er voor het eerst bij betrokken en dat was een groot succes. Nu is de animo onder de cafés nog groter. Maar als je 1,5 meter afstand moet houden in een café, dan wordt het wel heel lastig om daar optredens te programmeren.” Gehoopt wordt dat zo in het voorjaar en zomer de mogelijkheden weer wat groter zijn.

SOCIAL MEDIA En als straks iedereen weer ‘gewoon’ kan repeteren en de voorbereidingen op het Kunstfestival hervat kunnen worden, wil de organisatie ook flink uitpakken op social media: ,,Met een nieuw team zijn er veel plannen, maar ook hier ondervonden we al problemen door de maatregelen rondom corona. We hopen dat we die plannen straks ook kunnen realiseren en dat we zo op social media iedereen alvast een mooi voorproefje kunnen geven van wat komen gaat!”

Meer over het Kunstfestival is te vinden op www.kunstfestivalveenendaal.nl en zodra de nieuwe data bekend zijn, wordt dit ook gepubliceerd op de website. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie