Afbeelding
Inbo Gemeente Veenendaal

Kerk en wonen in Noorderheem

10 januari 2022 om 12:00 Nieuwbouw

VEENENDAAL Woontoren Noorderheem is het laatste hoge gebouw in Veenendaal-Oost tussen de hoge bouwwerken van de school en winkels. Het college heeft het stedenbouwkundig kader Woontoren Noorderheem vastgesteld op het veld naast het Ontmoetingshuis. Zij kiest hier voor betaalbare huur- en koopwoningen, aangevuld met een kerkelijke functie.

Door Peter Kuijpers

Het plandeel ‘De Ontmoeting’ krijgt niet alleen een toren, maar hieronder zit een plint. Een gebouw van twee verdiepingen over een grotere oppervlakte, waar de toren in de hoek op staat. ,,We kijken tevens naar een kerkelijke functie. De Hervormde Gemeente Veenendaal-Oost gebruikt nu een ruimte in het Ontmoetingshuis. Zij heeft behoefte en de wens geuit voor een eigen kerkgebouw. Dit zou mogelijk zijn in de plint van dit project. Hier is ruimte voor zo’n 1500 vierkante meter en tevens een woonprogramma’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit. 

De kerk zou dan in de plint negen meter hoog kunnen zijn, met mogelijk ruimte voor wat extra hoogten waar de toren niet staat. Ook bij de entree kan het gebouw een herkenbaar accent krijgen. Maar de gemeente kijkt of in de plint tevens woningen of appartementen mogelijk zijn.

GEDRAAID De woontoren is nog eens tien verdiepingen hoog met zes appartementen per bouwlaag. ,,Deze is vergelijkbaar met de gebouwen Entrada en Solido aan de andere zijde van de Rondweg-Oost. Noorderheem is totaal zo’n 44 meter hoog en heeft tegelijkertijd een geluidskerende werking.’’ Omdat deze naast de Rondweg-Oost komt, moet er in de bouw een geluidsluwe zijde komen om in de appartementen niet te veel last te hebben van het geluid van de provinciale weg. De woningen op de plint staan er iets gedraaid, waarmee het een relatie krijgt met de woontorens Entrada en Solido bij de Prins Clauslaan. En pal noord-zuid en oost-west komt te staan. De wethouder houdt rekening met de behoefte van het moment: ,,Woontoren Noorderheem krijgt zo’n zestig wooneenheden. Een groot deel hiervan is voor sociale huur, middenhuur en midden koop bedoeld.’’

ACCENT De gebruikers, bewoners en kerk, moeten een eigen toegang tot hun deel van het gebouw krijgen. Woontoren Noorderheem is een accent in de wijk en langs de Rondweg-Oost. De parkeerplaatsen komen grotendeels aan de achterzijde van het terrein en de ontsluiting moet de gemeente later nog aanpassen. ,,Het is de bedoeling in de toekomst dat er nog een busroute loopt tussen dit project en het Ontmoetingshuis. Dan kunnen tevens de bewoners via deze weg en uiteindelijk via de wijk Groenpoort de Rondweg-Oost bereiken. Totdat deze nieuwe aansluiting gereed is, zal de ontsluiting nog langs de winkels zijn’’, besluit de wethouder. Tevens houdt het plan nu al rekening met voldoende stallingsplekken voor mensen die op de fiets bijvoorbeeld naar de kerk gaan komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie