,,De suikertaks is een goed begin om overgewicht te bestrijden, maar er is meer nodig.”
,,De suikertaks is een goed begin om overgewicht te bestrijden, maar er is meer nodig.” ANP

In Veenendaal heeft 51,8 van volwassen inwoners overgewicht: ‘Suikertaks alleen onvoldoende in strijd tegen kilo’s’

9 januari 2022 om 07:40 Zorg

VEENENDAAL Elk jaar is het weer een populair voornemen voor het nieuwe jaar: afvallen. Ook het nieuwe kabinet wil een gezondere levensstijl stimuleren middels het idee van een belasting op suikerhoudende producten. ,,Het wordt tijd dat de overheid iets gaat doen”, zegt internist en diabetoloog Hanno Pijl. 

Bijna de helft van de Nederlanders heeft te maken met overgewicht, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen: 54 tegen 48 procent. Vrouwen hebben daarentegen vaker obesitas dan mannen, 16 procent tegen 13 procent. Obesitas is een chronische vorm van overgewicht die gekenmerkt wordt door overmatige vetopstapeling in het lichaam. 

In de gemeente Veenendaal heeft 51,8 procent van de volwassen inwoners overgewicht. Daarmee zijn de inwoners van Veenendaal zwaarder dan de gemiddelde Nederlander.

Overgewicht is een risicofactor voor een scala aan ziektes

RISICO’S Aan het hebben van overgewicht kleven risico’s. ,,Overgewicht is een risicofactor voor een heel scala aan ziektes, zoals: hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en kanker”, zegt Hanno Pijl. Overgewicht kan ook je immuunsysteem verstoren. ,,Daarom zijn mensen met overgewicht ook gevoeliger voor ernstige consequenties van een covid-infectie.”

Pijl vindt het belangrijk te benoemen dat sommige mensen veel moeite kunnen hebben met het kwijtraken van overgewicht. ,,Dat kan met je genenpakket te maken hebben. Er heerst altijd nog een behoorlijk stigma op mensen met overgewicht. Niet iedereen kan er zo makkelijk wat aan doen.”

(de tekst gaat onder de grafiek verder)


De inwoners van Veenendaal zijn gemiddeld zwaarder dan de gemiddelde Nederlander. - ANP

SUIKERTAKS De overheid wil het percentage Nederlanders met overgewicht in 2040 terug hebben geschroefd naar 38 procent. Het nieuwe kabinet heeft het plan op termijn een suikerbelasting in te gaan voeren. Hierbij is het idee om de belasting op suikerhoudende producten, zoals frisdrank en sappen, te verhogen. Gezond eten, zoals groente en fruit, moet daarbij goedkoper gemaakt worden.

,,De suikertaks is een goed begin om overgewicht te bestrijden”, zegt Pijl. ,,De overheid heeft nu kennelijk eindelijk het gevoel verantwoordelijkheid te moeten gaan nemen voor de overgewicht-epidemie. Landen als Mexico en het Verenigd Koninkrijk hebben al een suikertaks en daar blijkt het ook effectief.”

De suikertaks is een goed begin om overgewicht te bestrijden

MEER NODIG Diëtist Annelies de Greef benadrukt dat de strijd tegen overgewicht met alleen een suikertaks niet gestreden is. ,,Het gaat er ook om hoe je in het leven staat. Hoe ziet je levensstijl eruit? Beweeg je daarbij genoeg? Dat zijn allemaal zaken die meetellen.”

Volgens de internist en hoogleraar diabetologie moet ook het industrieel geprepareerd voedsel, zoals fastfood en kant-en-klaar maaltijden, in de schappen fors omlaag. ,,We moeten in ons voedselsysteem veel meer terug naar onbewerkt voedsel. Meer verse groenten, noten en vis.”

Wat je het beste kunt doen als je een paar kilo’s kwijt wilt? Een doel stellen is volgens De Greef belangrijk. ,,Maak dit doel zo realistisch mogelijk. Wil niet te veel kilo’s in één keer kwijt. Zoek daarbij een weg die het beste bij jou past. Vergeet hierbij niet om jezelf soms te belonen met iets leuks.”

Hoe maak je een goed voornemen?
Bij een nieuw jaar horen meestal goede voornemens. Is jouw voornemen voor dit jaar om gezonder te gaan eten? Wellicht kunnen deze drie stappen van het Voedingscentrum je verder op weg helpen:

-Maak concrete plannen
Maar je voornemen zo concreet mogelijk. ‘Gezond eten’ kan wat onduidelijk zijn. Maar dagelijks twee stuks fruit eten is een concreet doel.

-Vraag jezelf af: waarom wil ik dit?
Als je vanuit jezelf iets wilt, dan werkt dat beter dan wanneer je er een beloning voor krijgt. Hoe belangrijker het doel voor jezelf is, hoe groter de kans op slagen.

-Hoe ga je het aanpakken?
Om je goede voornemen te laten slagen, kun je gebruik maken van een als-dan-plan. Bijvoorbeeld: ‘Als ik om 10.00 uur pauze heb op mijn werk, dan ga ik een stuk fruit eten.’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie