Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Nieuwbouw bij Station Veenendaal-West

5 januari 2022 om 15:15 Wonen

VEENENDAAL De gemeente kijkt in haar creatieve invullingen voor parkeerterreinen naar nieuwe appartementen naast NS station Veenendaal-West. Veenendaal heeft een grote opgave voor onder andere woningbouw. Aan de zuidzijde van het spoor bij De Ellekoot en bij Theater De Lampegiet zou dit tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Ruimte binnen de gemeentegrenzen is schaars en er zijn onderzoeken op het gemeentehuis om te zien of een effectiever gebruik van parkeerterreinen mogelijk is. Een combinatie van functies kan de vraag naar woningen oplossen. ,,We denken dat bouwen bij dit station kan. Het is vlak bij het winkelcentrum De Ellekoot, dus ook zorggeschikte woningen zouden hier passen’’, aldus wethouder Engbert Stroobosscher. 

De ontwikkeling rondom De Lampegiet komt in de gebiedsvisie Duivenwal, zoals het college omschrijft in een raadsinformatiebrief. Naast een nieuwbouw van het theater kunnen hier wellicht ook extra woningen nabij het koopcentrum komen.

P&R Veenendaal ziet het intensiveren met woningbouw van een stationsomgeving als wenselijk. Het parkeerterrein ten zuiden van station Veenendaal-West is volgens de gemeente in gebruik als P&R locatie. ,,Voor dit plan moeten we kijken naar een andere parkeernorm. De parkeerfunctie zal iets afnemen, maar Veenendaal-West is een lokaal station. De verwachting is wel dat veel mensen met de fiets naar de trein kunnen.’’ 

Een ander alternatief zou zijn dat reizigers met de auto naar de P&R van Veenendaal-De Klomp rijden. Een logisch alternatief vanwege de regionale functie. Wel moet de gemeente rekening houden met het parkeerfunctie voor de Sporthal West. Hier is ook een parkeerterrein, maar deze heeft vanwege het winkelcentrum tevens een blauwe zone voor maximaal twee uur parkeren.

ZORGGESCHIKT De gemeente heeft in 2013 en 2018 al eens gekeken naar het parkeerterrein in Veenendaal-West. Met een nieuwe parkeernorm en het wegvallen van de P&R-locatie denkt de wethouder dat woningbouw mogelijk moet zijn. ,,We moeten hier nog flink aan rekenen. Dit idee kan op deze manier, maar wellicht kunnen nog grotere plannen. Zo moeten we rekening houden met een verpleeghuisfunctie; ook Veenendaal zal vergrijzen en plek nodig hebben voor bijvoorbeeld mensen met dementie. Dit is nog maar een miniplan’’, besluit de wethouder. 

Veenendaal rekent nu aan een plan met dertig tot zestig zorggeschikte appartementen. Afhankelijk van de bouwhoogte; zij denkt aan dertig meter hoog. Een architectonische markering van het station. Van de 85 parkeerplaatsen blijven dan nog ongeveer achttien beschikbaar voor treinreizigers en bezoekers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie