Frans Pilon, redder van de Ulo en ondernemer in Meesterwerk, overleden.
Frans Pilon, redder van de Ulo en ondernemer in Meesterwerk, overleden. LinkedIn Frans Pilon

In memoriam: Frans Pilon overleden

4 januari 2022 om 11:19 Mensen

VEENENDAAL Op nieuwjaarsdag overleed Veenendaler Frans Pilon, vier dagen na zijn 66ste verjaardag. Frans was jaren geleden oprichter en eigenaar van het bedrijf Meesterwerk waarin jongeren worden begeleid in het beter functioneren in het basis- en voortgezet onderwijs. Met zijn onderneming keerde hij ooit terug naar waar hij zijn carrière startte: het onderwijs waar hij op het CLV les gaf. Frans was één van de telgen uit het gezin van huisarts Pilon.

Veenendalers zullen hem ook kennen als ‘redder van de Ulo’, het pand aan de Kerkewijk dat hem zo na aan het hart lag en waarvoor hij zelfs in de jaren tachtig een kaartenactie op touw zette om op die manier het gebouw van de ondergang te redden. Het pand dreigde, na het verlaten van het onderwijs, namelijk gesloopt te worden. Dankzij Frans en de zijnen lukte het om het te behouden. Frans besloot op een goed moment zijn eigen onderneming op te zetten. Het werd huiswerkbegeleiding onder de naam Meesterwerk. De oude Ulo werd de locatie. Tegenwoordig is de zaak gevestigd in wijk Het Ambacht.

Frans was iemand met lef. Zo stapte hij later met horecaman Peter Baten in een filmavontuur. Aan de Tuinstraat begonnen ze bioscoop Hofplein. Zo midden in het Veenendaalse uitgaansleven moest er toch markt zijn voor bioscoop? De onderneming liep goed maar kende ook tegenslagen en had veel concurrentie van de ‘grote broer’ in Ede. Toen ze uit het verre Amerika werden verordonneerd om geen gebruik meer te maken van de Oscar als beeldmerk, op straffe van hoge boetes, werd dat onder protest verwijderd.

Frans was een echte levensgenieter. Hij koos voor zijn eigen vrienden, hield van lekker eten en van het glas en het terras, zo is op de illustratie op zijn overlijdenskaart te zien. Met vriend Peter Baten toog hij ooit naar Frankrijk waar familie op een camping stond. Beiden waren uitgeput maar bleven doorrijden. Op een drukke weg in Frankrijk vielen ze in slaap en werden door de gendarmerie gewekt. Het verhaal werd vele jaren met een goed glas wijn in de hand nog smakelijk verteld.

Frans tobde al jaren met zijn gezondheid. Vooral zijn benauwdheid kon hij niet meer negeren. Daardoor viel het leven hem steeds zwaarder. Afgelopen zaterdag overleed hij op 66-jarige leeftijd. De afscheidsdienst zal in besloten kring plaats vinden.

door Martin Brink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie