Afbeelding
Rick Praamstra

Veenendaler Dick van Harn zoekt reisgenoot voor autotrip naar India

4 januari 2022 om 07:23 Mensen

VEENENDAAL Dick van Harn (75) uit Veenendaal wil dit jaar door landen als Kirgizië, Tadzjikistan en China naar India rijden in zijn Lada Niva 4x4 om oude vrienden te begroeten. Maar alleen is maar alleen, dus hij zoekt een metgezel om samen het avontuur aan te gaan.

door Rick Praamstra

,,Moet dat nou”, is de reactie van zijn echtgenote Elly als Dick vertelt van zijn plan om per auto ongeveer tienduizend kilometer naar de andere kant van de wereld te reizen. Maar zij weet van haar man: ,,Als hij iets in zijn hoofd haalt, is het schier onmogelijk hem op andere gedachten te brengen.”

WAARDEVOL De Veenendaler komt al ruim dertig jaar in India voor zaken - hij had tot 2017 een bedrijf in aandrijftechniek - en zijn projecten KITOS, waar straatkinderen de kans krijgen op goed onderwijs, en UMANG, waarin kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking worden opgevangen in een tehuis. Dick hield hier waardevolle vriendschappen aan over.

Dick wil zijn projecten bezoeken, maar bovenal een vriend eren. ,,Hij is overleden aan corona en ik wil zijn gedenkplaats bezoeken. Zijn dochters hebben zijn bedrijf overgenomen en ik wil hen zien en een hart onder de riem steken”, legt hij uit.

UITDAGING Waarom dan met de auto en niet met het vliegtuig? ,,Bij mijn vorige bezoek vroeg een vriend: kom je de volgende keer met de auto? Waarom niet, dacht ik bij mezelf. Ik houd wel van een uitdaging. Ik weet nu niet precies hoe de reis gaat verlopen. Ik rijd door landen waar ik nooit eerder ben geweest en hoop veel mensen te ontmoeten en te spreken.”

Een vriend vroeg: kom je de volgende keer met de auto? Waarom niet, dacht ik bij mezelf.

De voormalig scheepswerktuigkundige is reislustig en zag al veel van de wereld. Nog meer dan de omgeving geniet hij dan van gesprekken met onbekenden. ,,Ik vind dat boeiend. Ik wil kennis nemen van hun rituelen, hoe zij de wereld zien en ook hoe zij ons zien. Ik ben daarin ook uitdagend; ik durf alles te vragen.”

GEEN RACETOER Voor zijn reis naar India schafte hij een jaar geleden een Lada Niva 4x4 aan met daktent. Deze robuuste auto van Russische makelij moet hem door de wildere stukken loodsen. Dick wil zich niet teveel fixeren op een tijdsplanning. ,,Het moet geen racetoer worden; ik ben gelukkiger als ik ook wat zie van de landen waar ik doorheen rijd. En het kan ook gebeuren dat je soms dagenlang moet wachten voor je een landsgrens over mag, dus plannen heeft niet al te veel zin.”

De parttime taxichauffeur voor Leewis is naar eigen zeggen geen persoon die maanden in zijn eentje wil rijden. Hij zoekt daarom een metgezel die de vrijheid heeft om vier tot zes maanden van huis te zijn. ,,Ik zoek iemand die een eigen droom heeft, de mobiliteit heeft en geïnteresseerd is om de wereld te ontdekken.”

Dick zoekt een persoon – man of vrouw, jong of oud – die stevig in zijn schoenen staat en bij voorkeur een eigen auto en slaapplaats heeft. Hij wil starten op 1 maart, maar die datum is niet in beton gegoten en hij staat open voor ideeën voor een andere reisroute of activiteiten. ,,Ik heb maar één einddoel en dat is mijn kinderprojecten bezoeken en een potje bier drinken met mijn vrienden in India.” Bij interesse kunnen lezers mailen naar dickvanharn@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie