Jos Schilte van de KBO-PCOB (r) stuurde een brief naar de Veenendaalse politiek.
Jos Schilte van de KBO-PCOB (r) stuurde een brief naar de Veenendaalse politiek. Aart Aalbers

‘Meer voor senioren geschikte woningen gewenst’

6 januari 2022 om 15:25 Wonen

VEENENDAAL Ouderen zouden honkvast zijn en daardoor zorgen dat er geen doorstroming is op de huizenmarkt. Zij zouden niet snel doorstromen van een grote (eensgezins-) woning naar een kleinere woning, ondanks dat ze vaak alleenstaand zijn. Deze conclusies werden getrokken na een onderzoek van de NOS. Ouderenbonden reageerden meteen al fel hiertegen. Het zijn juist de gemeenten die geen visie hebben, zo werd gesteld.

door Martin Brink

De afdeling Veenendaal van de KBO-PCOB (Katholieke Bond voor ouderen en de Protestants Christelijke Ouderenbond) meldde dit vorige winter al in een uitvoerige brief die aan alle raadsfracties werd gestuurd met het oog op de komende raadsverkiezingen.

BEGELEIDING Jos Schilte meldde daarin namens de ouderenbond onder meer: ,,Tegenwoordig wordt vaak geopperd dat ouderen graag zo lang mogelijk thuis willen wonen. Het is eerder zo dat mensen zo lang mogelijk willen uitstellen dat ze naar het verpleeghuis moeten. Bovendien is verbouwen of verhuizen voor senioren meestal een ingrijpende gebeurtenis. Daarom pleiten we voor een vroegtijdige advisering en begeleiding vanuit de gemeente voor senioren die willen verhuizen.”

,,Daartoe moeten er ook meer voor senioren geschikte woningen komen, en op een plek waar ook de voorzieningen zijn die zij nodig hebben om hun leven zelfstandig te kunnen voortzetten”, vervolgde Schilte destijds. ,,Op dit moment is het voor veel senioren financieel en vanwege alles wat erbij komt kijken niet interessant om door te stromen naar een meer geschikte woning terwijl ze dat wel graag zouden willen. Knellende regels die dit belemmeren en/of realisatie bemoeilijken moeten worden geschrapt.”

GROTE INZET Ook tal van andere aspecten worden aangehaald. Over het zo lang mogelijk thuis wonen zegt de bond: ,,Dat betekent dat zorg en ondersteuning in toenemende mate aan huis moet worden verleend. Het vraagt ook om grote inzet van familie, mantelzorgers en vrijwilligers. De druk op hen is nu al vaak té groot.” 

,,De gemeente moet dit faciliteren en mogelijke beperkingen weghalen. Mantelzorgers die bij senioren intrekken - of omgekeerd - mogen geen hinder hebben van knellende regels en/of financieel nadeel ondervinden. Waar mogelijk moeten zij worden ondersteund, opgeleid en ontlast. Een goede informatievoorziening is hierbij van groot belang.”

RANDVOORWAARDEN Over deelname aan de maatschappij door ouderen, meldt Schilte: ,,Betrokkenheid bij het sociale en culturele leven is in hoge mate bepalend voor het welzijn van senioren en dé remedie tegen isolement en eenzaamheid. Het stimuleren van vrijwilligerswerk voor senioren is van groot maatschappelijk belang. U kunt als politieke partij de randvoorwaarden scheppen dat de voorzieningen goed bereikbaar en toegankelijk zijn, en er collectieve voorzieningen zoals een ‘huiskamer’ of andersoortige ontmoetingsruimten zijn, waar er ook ontmoeting is met jongeren en andere buurtgenoten. En van belang is dat dit ook betaalbaar is voor senioren.”

VERKEERSVEILIGHEID Ook over het punt van de verkeersveiligheid wordt gerept: ,,Soms durven senioren die zich onveilig voelen, hun huis niet meer uit, geraken zo in isolement en worden eenzaam. Verkeersveiligheid is van extra belang, zij herstellen minder makkelijk van een verkeersongeval. Goed openbaar vervoer is onontbeerlijk evenals veilige, brede en goed verlichte stoepen en fietspaden. Let ook goed op wat nodig is voor deze groep bij het (her) inrichten van buurten en wijken.”

,,BOA’s zouden meer moeten optreden tegen asociaal gedrag van fietsers en vooral scooters die over voetgangersgebied ‘scheuren’! Het belang van goed toezicht, sociale controle, buurtpreventie en - zonodig - ‘blauw op straat’ is voldoende bekend.”

FACE-TO-FACE ,,Soms moeten senioren acuut worden geholpen. Dan mag er geen tijd verloren gaan door onnodige bureaucratie en het langs elkaar heen werken van verschillende instanties. Het van ‘kastje naar muur sturen’ is uit ten boze! Hierbij moet niet vergeten worden dat een groep senioren niet voldoende digitaal vaardig is; tijdig face-to-face contact kan veel latere problemen voorkomen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie