Afbeelding
Vera Yanovshtchinsky architecten

Ontwerpbestemmingsplan hoogste gebouw van Veenendaal ligt op tafel

1 januari 2022 om 20:01 Nieuwbouw

VEENENDAAL Het ontwerpbestemmingsplan voor het hoogste gebouw in de gemeente ligt op tafel. Veenendaal start de procedure voor de 1e Melmseweg, fase 3. Twee delen van deze inbreidingswijk ten noorden van de begraafplaats zijn gereed of in aanbouw. Het plan voor de woontorens paste niet binnen de uitwerkingsregels, dus is er een apart bestemmingsplan opgesteld.

door Peter Kuijpers 

,,Dit is het laatste deel wat er nog te bouwen valt. Een woontoren van 45 en daarnaast een van 55 meter hoog. Ooit in een oud plan was dit één massief blok en nu zijn het twee ranke woontorens met 165 wooneenheden’’, legt wethouder Engbert Stroobosscher uit. Het appartementengebouw van 45 meter hoog past binnen de woonbestemming, voor de bouw van de andere woontoren is een aanpassing noodzakelijk. 

LANDMARK Veenendaal ziet de gebouwen graag hier verrijzen als markeringspunt in de overgang tussen de bedrijventerreinen naar het woongebied. Deze ‘landmark’ is een zichtlocatie vanaf de Rondweg-West en hier wonen past goed in de karakteristieke omgeving. Tevens is er de wens van de gemeente om extra woningen op inbreidingslocaties en door verdichting te realiseren.

ACCENT De woontorens als ‘landmark’ zijn de entree tot het woongebied van Veenendaal, waarbij de Nieuweweg één van de oudste toegangen tot de gemeente vormt. Het buurtschap De Melm stamt al uit het begin van de 18e eeuw en vorige eeuw is hier een dichte lintbebouwing ontwikkeld. Met woningen en kleinschalige bedrijfspanden. 

,,Er is in de afgelopen jaren al heel veel gesproken met de bewoners in de omgeving. Met de laatste drie zou ik persoonlijk kijken om eruit te kunnen komen. Dit lukte bij de eerste twee en later ook de laatste. Hier ging het met name om aanliggende eigendommen en ontsluitingen.’’ Nu lijkt de weg vrij te zijn om ook deze laatste fase te gaan ontwikkelen. Waarbij het accent van de woontorens de entree vormt op woningen in de cultuurhistorische Nieuweweg met zijn karakteristieke bouwstijl.

SOCIAAL De begane grond en eerste verdieping van de torens hebben de mogelijkheid voor gemengde doeleinden en parkeren is grotendeels ondergronds. Van de 165 woningen zijn minimaal veertig sociaal. Op deze appartementen is de doelgroepenverordening en de zelfbewoningsplicht van de gemeente van toepassing. Ook dit laatste deel van de ontwikkelingen in deze inbreidingslocatie is verkeerstechnisch en voor flora en fauna in ogenschouw genomen. ,,In de procedure voor dit plan is veel geparticipeerd, bij de afronding ook digitaal. De woontoren het dichtste tegen de Rondweg-West aan zal het hoogste gebouw van Veenendaal zijn’’, besluit de wethouder met enthousiasme. De gemeente zal verder geen inspraakprocedure starten, omdat dit in het ontwerp al is gedaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie