Afbeelding
@tedxmedia
Sportgala Veenendaal

Jorik van Egdom: ‘Meedoen aan Olympische Spelen was fantastisch!’

Overig

VEENENDAAL Dat Jorik van Egdom in contact zou komen met duursporten, leek al bij voorbaat vast te staan. Zijn vader is immers Peter van Egdom die in 2001 Nederlands Kampioen marathonlopen werd.

door Danny van der Linden

Zoon Jorik is inmiddels een volwassen man van 26 jaar. Als lid van VAV kwam Van Egdom in contact met atletiek en via VZC kwam daar zwemmen en fietsen bij. Als 14-jarige deed hij voor het eerst mee aan een triatlon. Dat gebeurde niet ver van huis: in Leersum. ,,Mijn vader ging aan de triatlon meedoen en als jonge jongen kijk je natuurlijk op tegen je vader. Zo raakte ik ook geïnspireerd door de sport. En ik bleek het leuk te vinden om die uitdaging aan te gaan.” 

Van Egdom had de smaak te pakken en ging zich toeleggen op de sport. Ongeveer een jaar later kon Van Egdom zich de snelste junior in de tijdrit triatlon van Nijkerk noemen. Het bleek de eerste prijs van velen want inmiddels is de prijzenkast in huize Van Egdom flink gevuld. 

Zijn nominatie voor de volgende prijs dankt Van Egdom aan zijn prestaties op de Olympische Spelen. ,,Dat vond ik zelf het hoogtepunt van 2021”, zegt Van Egdom. ,,Dat je daar überhaupt mag staan is al geweldig, maar als je dan ook nog een goede dag hebt en als vierde eindigt... Dat is helemaal fantastisch!” 

In Tokio greep hij met de Nederlandse triatlonploeg net naast de prijzen door vierde te worden in de gemengde estafette. Op het NK sprint en het NK OD in Rotterdam werd het volkslied wel voor de Veenendaler gespeeld: hij won beide Nederlandse Kampioenschappen. 

Deze prestatie hebben er toe geleid dat Jorik van Egdom mogelijk nóg een prijs aan zijn palmares mag toevoegen: die voor Sportman van het jaar 2021 in zijn geboorteplaats Veenendaal. ,,Het is prachtig om die waardering te krijgen. Maar het lastige aan zo’n gala is dat je sporten met elkaar moet vergelijken. Dat is eigenlijk niet mogelijk”, vindt de Veenendaler die nu ook als inspiratiebron voor een jonge genomineerde dient. ,,Ik begrijp dat Julian Ariesen dat gezegd heeft. Dat is natuurlijk heel leuk om te horen. Daar doe je het eigenlijk voor.”

Het Sportgala Veenendaal is dit jaar een online evenement. In een digitale uitzending worden de sport en de mooie prestaties van sporters in Veenendaal gevierd. Het Sportgala is aanstaande zaterdag 8 januari vanaf 20.00 uur live te bekijken via RegiosportVeenendaal.nl (vooraf aanmelden is niet nodig). Naast de verkiezing van sportman, sportvrouw, sporttalent jongens en sporttalent meisjes wordt ook de Jan van de Pol Bokaal uitgereikt aan het het sportlid van verdienste. Tijdens het gala is er ook een prijsvraag over sport in Veenendaal. Hiermee zijn mooie prijzen te winnen, zoals een jaarabonnement bij LaVita Lifestyleclub, een jaarlidmaatschap bij een vereniging naar keuze en een all-in zwemabonnement.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Overstap Luc Goudsblom naar De Merino's gaat niet door 3 uur geleden
Afbeelding
Korfballers SKF starten veldcompetitie met thuiswedstrijd 5 uur geleden
Afbeelding
Trainen als een profspeler: Ajax Camp strijkt weer neer bij GVVV 27 mrt, 11:00
Afbeelding
Sportprogramma RegiosportVeenendaal.nl week 13 27 mrt, 08:00
Alle deelnemende leden van Evolution Twirlteam komen in actie bij het 'largeteam Passion', dat op zondag het EK af mag sluiten.
Veenendaals twirlteam in actie op EK in Eindhoven 26 mrt, 12:02
Foto uit archief.
Meeste ploegen kruisfinales schoolvoetbal Veenendaal zijn bekend 26 mrt, 10:45
Afbeelding
Ziekenhuis Gelderse Vallei en Sportservice De Vallei verlengen samenwerking: 'Volle kracht vooruit met het Leefstijlloket' 25 mrt, 18:51