Henk ter Burg Met zijn schat aan fotoboeken en natuurlijk het plaatjesboek van Rhenen, van Jumbo Rhenen.
Henk ter Burg Met zijn schat aan fotoboeken en natuurlijk het plaatjesboek van Rhenen, van Jumbo Rhenen. Henk Jansen

Superverzamelaar Henk uit Rhenen kijkt alweer uit naar nieuwe plaatjes

16 december 2021 om 09:22 Mensen

RHENEN ,,Ik heb zoveel mensen aan plaatjes geholpen waarmee ze hun boek vol kregen. En nog steeds heb ik er veel liggen. Bijvoorbeeld van het historische boek van Rhenen dat is uitgegeven door de Jumbo. Maar ook nog veel plaatjes van andere historische boeken, die onlangs, of wat langer geleden, zijn verschenen. Of wat te denken van de AH-sportplaatjesboeken. Daar heb ook nog een berg plaatjes aan liggen. Zelf kijk ik nu alweer uit naar een nieuw plaatjesboek van een dorp of stad in de regio’’, aldus Henk ter Burg (79) uit Rhenen.

door Henk Jansen

Ter Burg, een geboren Rhenenaar, is niet alleen een fanatiek verzamelaar van oude foto’s en ansichtkaarten over zijn geboortestad, maar zijn interesse geldt ook voor de plaatsen in de regio.

HULP Een mooi historisch plaatjesboek van Wageningen maakt ook deel uit van zijn inmiddels al grote collectie aan boeken. ,,Vanuit Elst kreeg ik plaatjes van Hennie Brienesse en haar broer Reinard Laurens. Zij verzamelden voor mij. Zodoende heb ik met hun hulp het fraaie historische plaatjesboek over het dorp Elst compleet gekregen. Op mijn beurt heb ik weer veel andere mensen aan plaatjes voor het Rhenense Jumbo-boek kunnen helpen. En ik heb er nog berg van”, aldus Henk ter Burg.

Zijn gezondheid laat wat te wensen over en dus is het verzamelen van de plaatjes een leuke afleiding. Dat hij ook anderen een plezier kan doen, maakt het des te leuker.

OUDE TIJD Geen servies en glaswerk of handdoeken of ander textiel in de kasten van zijn woning. Twee kasten herbergen wat oud fotomateriaal betreft aan schat aan de Rhenense geschiedenis. Alsook de geschiedenis van Elst en Achterberg, alsmede de Betuwe. De berg ordners en andere mappen met historische foto’s en ansichtkaarten zijn al lang niet meer op de vingers van twee handen te tellen.

Een deel van het dressoir bevat ook tal van oude foto’s. Talloze mappen die hij nog moet uitzoeken. ,,Ik denk en praat graag over die oude tijd. Vooral over de stad waar ik geboren ben. Mijmeren over die tijd van toen. Maak er ook andere mensen blij mee, door een kopie van een oude foto te maken. Soms kijk ik echt met weemoed terug op die tijd van toen. Toen ik jong was.”

NIET BETER Henk relativeert wel. Over die goede oude tijd zegt hij nu: ,,Ik zeg daar gelijk bij dat het toen altijd ook niet even makkelijk was. Door ouderen van nu wordt die tijd van toen soms overdreven geromantiseerd. Toen was alles ook niet beter. Toch kan ik echt terugverlangen naar die tijd, al is het alleen maar om even de ellende in de wereld even te vergeten. Maar terug naar de plaatjesboeken. Ik kijk uit naar een nieuw in te plakken boek. Een Rhenens sportboek misschien? Met daarin foto’s van wat er vroeger net voor de Tweede Wereldoorlog en daarna door Rhenenaren aan sport werd gedaan. Ik heb een aantal van dat soort foto’s.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie