Afbeelding
Jan van den Brink

‘Energietransitie regionaal aanpakken’

11 december 2021 om 07:15 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

RHENEN Bart Oosterhoff is de kersverse lijsttrekker van de ChristenUnie in Rhenen. Waar staat de partij voor, wat hebben ze in de afgelopen vier jaren behaald en waarmee wil men de verkiezingen ingaan?

door Sander van Opstal

Wie is de mens Bart Oosterhoff, waarom wil je lijsttrekker zijn?
,,Ik ben Bart Oosterhoff en ben 55 jaar oud. Eind 2017 ben ik met mijn vrouw en onze vier kinderen verhuisd van Haarlem naar Achterberg. In Haarlem was ik al actief in de lokale politiek en heb me daarom in Rhenen direct bij de fractie van de ChristenUnie aangesloten als fractievolger. Op die manier heb ik de afgelopen 4 jaar in een hoog tempo Rhenen en de Rhenense politiek leren kennen en vooral waarderen. Toen Nico Drost na twaalf jaar fractievoorzitterschap besloot om iets anders te gaan doen, heb ik ons bestuur laten weten dat ik bereid was om de nieuwe fractievoorzitter te worden. Ik vind het mooi om een rol te kunnen spelen bij het mooier en beter maken van onze stad en omgeving.”

Wat heeft de CU de afgelopen vier jaar dat ze in de coalitie zat, bereikt? Waar ben jij als fractievolger speciaal trots op?
,,Als ik terugkijk zijn er best veel dingen te noemen die we voor elkaar gekregen hebben. Maar waar ik vooral trots op ben is ons jeugdzorgbeleid. Den Haag heeft ons veel taken erbij gegeven, maar veel te weinig geld beschikbaar gesteld. Toch hebben we nooit nee gezegd tegen mensen die zorg nodig hadden. Met veel creativiteit van de betrokken ambtenaren en onze wethouder hebben we de zorg voor jongeren altijd op peil kunnen houden zonder interne wachtlijsten. Trots ben ik ook op het feit dat deze raadsperiode Rhenen financieel gezond gebleven is en we een structureel sluitende begroting voor de komende jaren hebben kunnen maken. Dat is echt een hele prestatie. En een derde punt waar ik blij mee ben is dat Rhenen dit jaar maar liefst acht plaatsen is gestegen op de lijst van meest MKB-vriendelijke gemeenten in de provincie Utrecht.”

Wat zijn je ambities voor Rhenen voor de komende raadsperiode? Welke speerpunten heb je? Wat wil je bereikt hebben om over vier jaar tevreden te zijn?
,,Onze slogan voor de komende verkiezingen is: Samen Recht Doen. Vooral dat samen vind ik erg belangrijk. We moeten niet over de inwoners van Rhenen praten, maar met hen. Participatie zoals inspraak moeten we nog meer stimuleren en nog beter regelen. Daarnaast zullen we echt werk moeten maken van woningbouw. Dit gaan we de komende vier jaar niet oplossen, maar we moeten wel aan de gang met het maken van concrete afspraken over wat we willen bouwen en waar (en waar niet). Last, but not least: we moeten ons echt voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Hoe je ook denkt over de oorzaken, met de gevolgen krijgen we allemaal te maken. Het is nodig en verstandig om daarin nu stappen te zetten als gemeente.”

Hoe wil je dat bereiken: met wie, en met welke andere partijen wil je die ambities realiseren? Wil je wederom aan een coalitie deelnemen en een wethouder leveren?
,,Dat hangt natuurlijk af van de uitslag van de komende verkiezingen. Maar als het kan, willen we zeker weer meedoen met een nieuwe coalitie. De ChristenUnie is een partij die vaak in het midden van het politieke landschap zit. De samenwerking met alle partijen, ook de huidige oppositie, is over het algemeen goed. Dus het heeft geen zin om een voorkeur uit te spreken.”

Wat zou je de Rhenenaren als boodschap, in een zin mee willen geven?
,,Laat ons weten wat je belangrijk vindt en wat je nodig hebt, niet alleen tijdens de verkiezingen, maar zeker ook daarna.”

Wat vind je de mooiste/belangrijkste plek van Rhenen?
,,Het monument op de Grebbeberg is voor mij de meest indrukwekkende plek van onze stad. Het staat natuurlijk symbool voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het altijd bijzonder om op de Grebbeberg te lopen en me te realiseren dat er hier zo hard gevochten is en mensen hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Maar die plek is al veel langer een markant punt in de Rhenense geschiedenis. Bijvoorbeeld als vooruitgeschoven post van de bisschop van Utrecht tegen de hertogen van Gelre. En ook verder terug in de oudheid hebben hier al vestingwerken gestaan. Echt een heel historische plek.”

De Regionale Energie Strategie levert een groot aantal opgaven voor de Rhenense samenleving. En evenzovele dilemma’s. Hoe komen we daaruit, wat is het handelingsperspectief, wat kan nu reeds succesvol aangepakt worden? En wat kan beter nog even blijven liggen? Hoe denk je over de optie kernenergie, iets dat nu tijdens de kabinetsformatie besproken wordt?
,,Met de energietransitie heeft de rijksoverheid ons een fikse uitdaging gegeven. Die moeten we regionaal en samen aanpakken. Je hebt veel meer speelruimte en mogelijkheden als we hierin samen optrekken met andere gemeentes in de FoodValley. Dus niet vooruitschuiven, maar aan de slag gaan met wind- en zonne-energie. Bijvoorbeeld maximaal stimuleren dat mensen zonnepanelen op hun eigen dak leggen. Tegelijk moeten we aandacht houden voor technische ontwikkelingen die andere oplossingen mogelijk maken. Voor eventuele zonneweiden moeten we de afspraken toepassen, die we daarover in de gemeenteraad hebben vastgesteld.”

Nederland, ook Rhenen, heeft te maken met een groot stikstofprobleem. Hier komen de behoefte tot woningbouw (ook in Rhenen zijn er grote ambitie, namelijk in de woonvisie wordt een aantal van 1000 woningen genoemd en volgens de Groene Metropool kunnen dat er nog wel veel meer worden), de wens om weer harder dan 100 km/uur te mogen rijden en de huidige situatie van de landbouw in een fors dilemma samen. Hoe zie jij dat de Rhenense gemeenschap uit dit dilemma kan komen? Voorziet de CU een reductie van het aantal te houden landbouwdieren?
,,Ik ben trots op de grondgebonden familiebedrijven die vaak al generaties lang in het Binnenveld actief zijn. Ondanks alle veranderingen die er op de landbouwsector afkomen gun ik ze dat ze hun bedrijven nog lang kunnen voortzetten. Want het zijn gezonde en prachtige bedrijven. De ChristenUnie wil graag dat de veeteelt extensiever wordt, dus minder dieren per hectare. Maar dat willen we niet bereiken door gedwongen verkleining van de veestapel. We zien hiervoor eerder mogelijkheden als agrariërs willen stoppen met hun bedrijf, zoals bleek uit de inventarisatie van het buitengebied die de gemeente Rhenen uitvoert. Dat zou andere ondernemers dan de kans bieden om hun bestaande veestapel op meer grond te houden.Ik zou graag willen dat we in Rhenen onze inwoners stimuleren om meer lokaal, in de Foodvalley geproduceerd voedsel te kopen. Dat helpt onze agrarische ondernemers, het zorgt voor begrip voor de uitdagingen waarmee zij te maken hebben en het is beter voor het milieu.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie