Afbeelding
Jan van den Brink

Rhenenaren in actie tegen spierziekte: ‘Weer de Mont Ventoux op’

28 november 2021 om 07:21 Maatschappelijk

RHENEN Dirk de Jong (71) en Ronald Sieperman (64) uit Rhenen stappen op 9 juni 2022 weer als leidende motards op hun motor om voor de 10e maal de Mont Ventoux, de mythische berg, zoals Dirk de klim in Frankrijk noemt, te bedwingen. Met honderden deelnemers: wandelaars, fietsers, hardlopers en wielrenners. 

door Henk Jansen

Dirk: ,,En dat allemaal voor een goed doel. Ook nu weer voor onderzoek naar ALS, de spierziekte die een paar jaar geleden twee van onze collega’s fataal is geworden.”
Dirk en Ronald, oud-politieagenten, geven volgend jaar weer leiding aan een grote groep van motards die een grote meute van sportievelingen de Mont Ventoux op en af begeleidt. Voor de tocht ‘Tour de ALS’. Het zijn sporters die deel uitmaken van teams, die met hun deelname een sponsorbedrag bijeen halen en dat doneren aan ALS.

OPLETTEN Dirk: ,,Het is volgend jaar voor de tiende keer dat we als motards bij het evenement actief zijn. Wij geven leiding aan een groep van motorrijders die voor de begeleiding en veiligheid van de deelnemers verantwoordelijk is. Het is een groep van motorrijders die er jaarlijks bij is.’’

Er komt heel wat bij kijken om ‘Tour de ALS’ te laten slagen. Dirk de Jong vervolgt: ,,Natuurlijk hebben we veel profijt veel jaren ervaring en een goed draaiboek, maar toch zetten we alsnog de puntjes op de i. Als motards voorzien we de deelnemers tijden de klim van eten en drinken. We letten ook op de gezondheid van de deelnemers tijdens de klim van die mythische berg, die tijdens de Tour de France zo succesvol is beklommen door enkele Nederlandse wielrenners. Zo nemen we een defibrillator mee. En de zorg geldt niet alleen de klim, maar ook de afdaling van de deelnemers. Want eenmaal boven moeten ze ook weer naar beneden. Om goed voorbereid aan de ‘Tour de Als’ te beginnen roepen we alle motards bijeen voor een trainingsdag. Twee dagen voor het evenement van start gaat zijn we ter plekke, onderaan de Mont Ventoux. Het is niet alleen een prachtig evenement, waar een heel goed doel wordt gesteund, maar ook een evenement dat met veel dankbaarheid wordt omarmd.’’

ONDERZOEK Dirk over de spierziekte: ,,Bij amyotrofische laterale sclerose, kortweg ALS, vallen spieren één voor één uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld nog 3 tot 5 jaar. Voor de dodelijke zenuw/spierziekte is dringend een oplossing nodig. Met meer geld kan er een versnelling komen in het onderzoek naar ALS en verwante ziektes.” 

Er is maar één manier om ALS de wereld uit te helpen: wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en een behandeling. Onderzoek naar ALS wordt gefinancierd door giften van particulieren en bedrijven. De stichting ontvangt geen overheidssubsidies.

Dirk: ,,De actie ‘Tour de ALS’ is dan ook een meer dan welkome actie. We hopen dan ook weer veel geld bijeen te krijgen. Ronald en ik, en al onze mede motards kijken weer uit naar het evenement. Vorig jaar werd er 1,2 miljoen euro bijeen ‘geklommen’, wellicht gaan we daar volgend jaar overheen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie