Voor bewoners in de Rhenense benedenstad is parkeren soms een crime. 'Vreemde' auto's staan soms pal voor de deur.
Voor bewoners in de Rhenense benedenstad is parkeren soms een crime. 'Vreemde' auto's staan soms pal voor de deur. Jan van den Brink

Parkeren alleen voor bewoners benedenstad Rhenen

24 november 2021 om 10:08 Verkeer en vervoer

RHENEN Het gemeentebestuur van Rhenen constateert dat de parkeerdruk te hoog is in de benedenstad (het gebied rondom de Cunerakerk, het Brandtweer en het Stadsmuseum) en gaat aan de raad voorstellen om het parkeren in de benedenstad via een vergunningensysteem in betere banen te leiden. 

door Sander van Opstal

Enkele jaren geleden werden er witte vlakken op het wegdek gezet zodat er uiteindelijk minder auto’s zouden parkeren. In de praktijk bleek dit niet te werken zodat nu andere maatregelen nodig zijn. Daarom wordt gedacht aan vergunningen waarbij de bewoners de eerste twee jaar niet betalen voor de vergunning. Vervolgens kost het 20 euro per twee jaar. Een tweede auto op hetzelfde adres kost een stuk meer, namelijk 95 euro per twee jaar. Het is niet haalbaar gebleken om de vergunningen gratis te verstrekken. 

Wethouder Hans Boerkamp (D66) zegt: ,,We hebben geconstateerd dat de bewoners van de benedenstad, instellingen en ondernemers in de benedenstad problemen ondervinden als zij hun auto bij hun huis willen parkeren. Daarom gaan wij een vergunningenstelsel invoeren. We verwachten op deze manier de parkeerproblemen voor de bewoners aanzienlijk te verbeteren. Aan de ingang van het parkeervergunningengebied komen borden te staan die aangeven dat er alleen met een vergunning geparkeerd kan worden. Dat zal al een bijsturende werking hebben. Uiteraard komen er ontheffingen voor mensen die beroepsmatig in de benedenstad moeten zijn als artsen en mantelzorgers.”

Het gaat om een opstartperiode van 2 jaar, waarin de eerste vergunning voor bewoners, ondernemers en instellingen gratis is, behoudens de legeskosten a 20 euro per jaar. Die 20 euro leges dekt alleen de kosten die de gemeente moet maken voor de afgifte. Een parkeervergunning voor een tweede auto zal, zo luidt het voorstel, 95 euro per jaar kosten plus die 20 euro  legeskosten. 

Uit een enquête die de gemeente onder de bewoners heeft gehouden blijkt dat 48 procent van de inwoners hier moeite mee heeft. Boerkamp geeft in antwoord daarop aan ,,dat het vergunningsstelsel de eerste twee jaar aangepast zou kunnen worden. Ons doel is ook om de rust die zo kenmerkend is voor de benedenstad, te bewaren voor iedereen. Er is echt voldoende ruimte elders in de stad, bijvoorbeeld in de parkeergarage”, aldus wethouder Boerkamp.


Foto: Jan van den Brink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie