Interview op het Ereveld Grebbeberg voor Radio Gelderland.
Interview op het Ereveld Grebbeberg voor Radio Gelderland. Jan van den Brink

Rhenenaar Teun Jordaan overleden

31 oktober 2021 om 13:25 Mensen

RHENEN De bij velen bekende Rhenenaar Teunis Mauritz Jordaan (Teun) is op maandag 25 oktober op 88-jarige leeftijd overleden.

Martin Brink

Jordaan genoot vooral bekendheid als rondleider op de Grebbeberg waar hij aan schoolklassen en aan andere belangstellenden vertelde over de Slag om de Grebbeberg, de zinloosheid van oorlog en de gevolgen ervan.

Bij tal van graven had hij een een persoonlijk verhaal zodat zijn toehoorders zich nog beter in de situatie konden inleven. Door zijn markante voorkomen en stemgeluid luisterde iedereen ademloos naar zijn verhaal.

De geboren en getogen Rhenenaar maakte in 1940 bewust de verwikkelingen rond de oorlogsstrijd mee, evenals de evacuaties en later de bevrijding. Die maakte hij mee in Veenendaal, waar de bevrijding wat langer duurde dan elders in Nederland. Hij herinnerde zich vooral hoe NSB‘ers en anderen die een pro-Duitse houding hadden aangenomen, werden behandeld. In latere jaren sprak hij daar met afschuw over.

Ook kwam hij pas laat tot het besef om zijn ervaringen te delen. Door excursies te houden en door interviews te geven voor kranten, radio, tv of in boeken. Ook zijn beeldgetuigenis in het Stadsmuseum Rhenen vorig jaar bij een oorlogsexpositie, is indrukwekkend.

Teun Jordaan tobde al enige tijd met zijn gezondheid maar zo lang hij kon wilde hij zijn boodschap, met name aan de jeugd, doorgeven. De rouwdienst is op maandag 1 november vanaf 13.30 uur in de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Achterbergsestraatweg waarna de begrafenis plaatsvindt op de Oude Algemene Begraafplaats in Rhenen.

Rhenenaar Teun Jordaan overleden.
Teun Jordaan.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie