Tijdens de Lekker-in-je-vel dag konden bezoekers ook actief bezig zijn.
Tijdens de Lekker-in-je-vel dag konden bezoekers ook actief bezig zijn. Jan van den Brink

Ideeën geoogst voor gezonder Elst

25 oktober 2021 om 21:23 Activiteiten

ELST Deelnemers van het Rhenense Preventieakkoord organiseerden zaterdag 23 oktober een Lekker-in-je-vel Dag in Elst. De ideeënbus werd gevuld met goede ideeën voor een gezonder Elst. ,,Ik kan nooit eens een eind wandelen”, vertelt een oudere inwoonster van Elst. ,,Er staan nergens bankjes. En als ik niet af en toe even kan stoppen, even uitrusten, dan red ik het niet.”

Baukje Reijnders, medewerker van de gemeente Rhenen, knikt begrijpend. ,,Dat is inderdaad jammer. Wandelen is juist zo gezond. Die bankjes klinken als een goed idee. En dat is precies wat we nu zoeken, vanuit het Rhenense ‘Preventieakkoord’. Goede ideeën om te ondersteunen!”
Wethouder Barth van Eeten is ook aanwezig op de mini-markt bij de Albert Heijn in Elst. Anne Jan Odinga, jongerenwerker, heeft op zijn statafel een proeverij van 0% bieren uitgestald.

Hij biedt de wethouder een 0% biertje aan, maar die bedankt met een lach. ,,Ik vind de smaak van bier al niet lekker, dus dat is niet aan mij besteed, haha.” Leefstijlcoach Paul Schoof is in gesprek met een inwoonster over de resultaten van de leefstijlquiz die ze net heeft ingevuld. ,,Paprika heeft meer vitamine C dan een sinaasappel? Nooit geweten.”
Er staan ook weetjes in over bewegen. Zo geeft dagelijks de hond uitlaten meer gezondheidswinst dan twee keer per week tennissen. En de stoep vegen is intensiever dan een stukje wandelen. ,,Dat is ook de kracht van leefstijlcoaching”, vertelt Paul.

,,Ontdekken hoe je gezond leven permanent kan verankeren in je dagelijkse ritme. En hoe - dat is voor ieder mens uniek.”
Voedingscoach Sonja Kragting deelt heerlijke, gezonde hapjes uit aan iedereen die de AH in- en uitgaat. Als voormalig kok weet ze wat smakelijk eten is. Door dit te combineren met haar kennis over gezonde leefstijl, helpt ze mensen het jojo-effect achter zich te laten.
Ook Optisport doet een duit in het preventiezakje met een fittest nabij de boodschappenkarren van de Albert Heijn. Het levert soms verrassende inzichten op.

,,Mijn conditie is prima, maar ik mis spierkracht”, merkt een inwoner op naar aanleiding van de test. Gert van Burken, een bekend gezicht in sportief Elst, vermaakt de kinderen met sport en spel. Al met al een energieke start voor het Rhenense Preventieakkoord.

Wie ideeën heeft voor een gezonde omgeving, wie lid is van een vereniging of kerk en een goed idee heeft, kan ze delen. ,,Wij bieden ondersteuning en brengen mensen met elkaar in contact”, zegt  Kitty van den Hoek van Welzijn Rivierstroom die deze bijeenkomst heeft opgezet.

Er staan er nog meer in de agenda. Zo komt de organisatie op zaterdag 30 oktober naar Achterberg waar men op het plein bij de COOP de stand zal opzetten. Dat gebeurt in de ochtend. ‘s Middags slaat men de tenten op, op het Henk Deysplein in het centrum van Rhenen.

Bellen mag natuurlijk ook. Toets dan 0317-681681 in.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie