Afbeelding
Henny Jansen

Rhenen verbijsterd over Rijnbrug-nieuws: ‘We kunnen niet langer wachten’

13 oktober 2021 om 12:37 Verkeer en vervoer

RHENEN De gemeente Rhenen reageert verbijsterd op het nieuws over de Rijnbrug vanmorgen. Provincie Gelderland heeft laten weten geen extra geld te willen inzetten voor verbreding van de Rijnbrug, bovenop het oorspronkelijk vastgestelde bedrag. Dit zou betekenen dat de verbreding op losse schroeven komt te staan. ,,Maar Rhenen kan niet langer wachten op een oplossing.”

De verbreding van de brug is essentieel om het fileprobleem in Rhenen op te lossen, er is geen alternatief zegt wethouder Hans Boerkamp. ,,Al in 2018 hebben de provincies het besluit genomen tot verbreding, nadat oplossingen op de bestaande brug onmogelijk bleken. Sindsdien zijn de provincies bezig met de voorbereiding en de planvorming. De planprocedure zou van start kunnen nu ook de stikstofkwestie oplosbaar lijkt. Als er nu wordt doorgepakt, is oplevering van een nieuwe brug in 2025 haalbaar.”

GROOT BELANG Dit voorjaar zijn hierover nog afspraken vastgelegd in een nieuwe bestuursovereenkomst, zegt de wethouder. ,,Al in 2012 zijn de provincies, Rijkswaterstaat, regio’s en gemeenten overeengekomen dat de knelpunten in bereikbaarheid en leefbaarheid moeten worden opgelost. De verbreding van de Rijnbrug is als randvoorwaarde opgenomen in de verstedelijkingsstrategie van Arnhem-Nijmegen-Foodvalley.”

ONBEGRIJPELIJK Er is onlangs door de provincies Utrecht en Gelderland nader onderzoek gedaan om meer zekerheid te krijgen over het benodigde investeringsbedrag. ,,Dat juist de provincie Gelderland nu geen financiële ruimte meer ziet, is echt onbegrijpelijk. Het geeft wat mij betreft met al deze nieuwe onzekerheid blijk van bestuurlijke onbetrouwbaarheid, die onze inwoners en ondernemers keihard raakt”, aldus Hans Boerkamp. ,,Wat mij betreft gaan we op zeer korte termijn met provincies, regio’s en gemeenten om tafel over deze impasse.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie