Kees Jochemsen, Arie van der Staaij en Kees van der Staaij.
Kees Jochemsen, Arie van der Staaij en Kees van der Staaij. ©Jan van den Brink

Arie van der Staaij neemt afscheid van HulpMaatje Rhenen tijdens symposium

12 oktober 2021 om 07:51 Maatschappelijk

RHENEN De Stichting Hulpmaatje Rhenen hield maandagmiddag in de Ontmoetingskerk aan de Anjerlaan in Rhenen een symposium. Aanleiding was de oprichting van Stichting HulpMaatje en het afscheid van Arie van der Staaij. Arie was eerder voorzitter van het Noodfonds en Schuldhulpmaatje. Beide zijn opgegaan in de nieuwe stichting. 

Onder HulpMaatje Rhenen vallen nu SchuldHulpMaatje, JobHulpMaatje, de Formulierenbrigade, het Noodfonds en Het Netwerk tegen Armoede, die deze bijeenkomst mede organiseerde. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar. Het symposium had als thema ‘Van macht naar kracht’.

VRAAGSTUKKEN De symposium startte met een presentatie door ‘Movisie’, het landelijke kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Hier werd door een ervaringsdeskundige verteld waar hij allemaal tegenaan liep toen hij door een samenloop van omstandigheden zijn bedrijf failliet zag gaan en met een restschuld bleef zitten.

Na de pauze waren er vijf workshops. Het thema ‘van macht naar kracht’ stond in iedere workshop centraal, maar steeds op een ander abstractieniveau. Van macht naar kracht in de relatie tussen hulpvrager en hulpmaatje; hulpmaatje en professional/uitvoerder van beleid; hulpmaatjes, professionals/uitvoerders van beleid en beleidsmakers; vrijwilligersorganisaties, professionele organisaties en de gemeente; de gemeente als gemeenschap: van hulpvragers tot de wethouder en van cliëntraden tot regionale organisaties. Op elk abstractieniveau spelen macht en kracht op en andere manier in de relatie. Dit werd per workshop nader uitgewerkt. 

AFSCHEID Aan het eind van het symposium werd afscheid genomen van Arie van der Staaij. Arie heeft een voortrekkersrol gespeeld in de totstandkoming van HulpMaatje Rhenen, waarvoor heel Rhenen hem zeker dankbaar is. Het voorzitterschap is overgenomen door Kees Jochemsen, die eerst een jaar als vice-voorzitter heeft meegedraaid in de twee stichtingen die gefuseerd zijn tot ‘Stichting HulpMaatje Rhenen’. Het afscheid van Arie van der Staaij werd bijgewoond door zijn zoon Kees van der Staaij, fractievoorzitter namens de SGP in de Tweede Kamer.  

Door Henk Jansen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie