Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Een bijzonder talent

1 december 2021 om 13:04 Opinie

VEENENDAAL Afgelopen week bezocht ik de oudste stad van Nederland: Nijmegen. Nu zal onze oud-burgemeester Wouter Kolff zeggen dat Dordrecht de oudste stad van ons land is en ook Maastricht prijkt graag met die eer, maar ik houd het bij Noviomagus. Ook wel bekend als Havana aan de Waal, de meest progressieve gemeente van Nederland.

Ik was hier uitgenodigd in De Bastei, het natuur- en cultuurhistorisch museum van de stad. Wat nog meer indruk op mij maakte dan het fraaie gebouw en de prachtige exposities was het restaurant op het dak van dit voormalige vestingwerk. Het heet DROOM! en biedt het mooiste uitzicht over de stad Nijmegen. De mensen die hier werken hebben een beperking, zoals dat dan zo vaak wordt genoemd. Ik wil hier direct pleiten om dat woord af te schaffen. Wat mij betreft zijn het geen mensen met een beperking maar mensen met een bijzonder talent. Zij slaagden er namelijk in bij alle gasten een glimlach op het gezicht te toveren. Gewoon door hun puurheid en werkvreugde die zij uitstraalden.

In Veenendaal hebben wij ook een aantal  prachtige voorbeelden van deze vorm van sociaal ondernemerschap. Zo biedt de Eekhoeve al jarenlang een fijne werkplek voor mensen met psychische of psychiatrische problemen. Ook Ups & Downies biedt dagbesteding aan aan deze groep en maakt een horeca-bezoek tot een net wat andere beleving dan een standaard lunchroom-bezoek. En iets verderop zit de onlangs verhuisde Bombardon. Bij Theater Lampegiet hebben zij een prachtig onderkomen gekregen. Hier wordt niet alleen taart gebakken, kleding gemaakt en kunst ontwikkeld, maar worden de medewerkers ook ingezet in de garderobe,  horeca en kaartcontrole van het theater. Wat een fijne start van een avondje uit!

Veenendaal heeft sociaal ondernemen en omzien naar elkaar in haar genen zitten. Ook met vrijwilligersorganisaties die inwoners en bedrijven verbinden met de mensen die het wat minder makkelijk hebben.

Ergens bij horen is een van de basisbehoeften van de mens. Het gevoel niet juist, of oneerlijk, te worden behandeld doet veel met onze eigenwaarde en zelfbeeld. Voor ons als samenleving is hier een wereld te winnen. Laten we in deze donkere decembermaand daar met z’n allen eens wat vaker bij stilstaan.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie