Afbeelding
Jan van den Brink
Column

Dranghekkenobsessie

24 november 2021 om 13:03 Opinie

VEENENDAAL Met nostalgische gevoelens denk ik terug aan Koningsdag 2012. Een feestelijke dag waarop de koninklijke familie Rhenen en Veenendaal bezocht. In Rhenen nam onze koning onder andere deel aan het kampioenschap WC-pot werpen. En in Veenendaal was er een fraai programma in het park bij de Oude Kerk. Het parkje was voor die gelegenheid helemaal opgeknapt.

Tien jaar later lijkt dat heel lang geleden. Na het kappen van meerdere bomen en het weghalen van de parkbankjes is de volgende ingreep de plaatsing van rood-witte ‘DOVO-dranghekken’ bij de entrees van het kerkpark. LV-raadslid Potjjewijd constateerde al licht onderkoeld dat de welstandscommissie vermoedelijk niet hierbij betrokken is geweest. Nu valt over smaak nog te twisten, maar het feit dat de zigzaghekken het voor scootmobielen, rolstoelen en mensen met een grote kinderwagen nagenoeg onmogelijk maken om bij de woningen langs dit park te komen, vraagt wel om snelle actie. Evenals aandacht voor de verlichting van het park trouwens.

En laat duidelijk zijn, ik begrijp heel goed dat men wil verhinderen dat pizzakoeriers door het park sjezen. Maar het doel heiligt niet altijd de middelen. En vooral op een bijzondere plek midden in de stad is iets meer inspraak en welstandsbeleid gewenst. Een park is niet de plek voor permanente dranghekken.

Überhaupt lijkt Veenendaal de laatste tijd te kampen te hebben met een dranghekkenobsessie. Alsof ze belangen heeft in de hekwerkhandel. Al twee jaar worden Hoofdstraat, Markt en J.G. Sandbrinkstraat wekelijks afgezet met lelijke dranghekken. Waar de horeca-ondernemers er met decoratieve afzettingen nog wat van hebben gemaakt, blijft de gemeente kiezen voor de makkelijkste vorm van omheining.

Als het nieuwe theater aan de zuidelijke entree van Veenendaal verrijst, mag ook de fietsinfrastructuur in dit deel van het centrum niet worden overgeslagen. Logischere fietsroutes voorkomt sluipverkeer van (pizza)scooters. Maar ‘dit heeft de aandacht’ is mij verteld. Tot die tijd kunnen we ook wat minder bezorgmaaltijden bestellen. Dat scheelt al een hoop scooterbewegingen.

Oh ja, drankhekkenobsessie zou meer dan 35 punten opleveren bij Scrabble. Alleen past het net niet.

door Jurgen Hillaert
veensteken@streekverkenner.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie