Afbeelding
BDUmedia
Column

Kan arie

11 november 2021 om 13:00 Opinie

VEENENDAAL Zoals gebruikelijk zat ik niet voor de televisie, maar om een hoekje. Vaag hoorde ik dat meester Frank Visser een kwestie moest beslechten tussen buren. Het ene stel, Arie en Anita, hadden maar liefst 150 vogels op hun zolder. Daarvoor strooiden zij kwistig met zangzaad en dat trok hele kolonies muizen aan, die zich ook bij buurvrouw Jessica in huis nestelden. Toen meester Frank zich terugtrok voor zijn vonnis, kwam de presentator met de woordspeling van het jaar. Hij vroeg ‘Kan Arie fluiten naar zijn vogels na de uitspraak?’ Hij had er nog aan toe kunnen voegen ‘en komt Jessica van haar muizenissen af?’

Nou is dit programma mijn onderwerp helemaal niet, het gaat mij om de woordspelingen. Ik ben er gek op. Op woordgrappen, taalfouten met een bijzonder effect, spelen met taal. Twee van onze dochters en ik onderhouden een appgroep met de titel ‘onderwijsdingetjes’, waarin we uitwisselen wat we tegenkomen. Zo werd ergens onlangs een kassalade gestolen bij een ramkraak, vroeg iemand om een recente portretfoto, meldde een stagiair dat hij zijn middelbare schoolperiode had doorgelopen op het CLV. Op een bordje stond ‘Overlegruimte, maximaal 1 persoon’ (dat was vast kamer 100), iemand schreef dat een bepaalde politicus zijn zin had gekregen: heel Limburg blank, een oogarts schijnt echt Dr. I.C. Notting te heten (en zij bestaat!), een winkelier meldde: ‘maximaal vier klanten mondkapje op.’ Een kandidaat hoopte dat de jury echt zag dat zij de stoute broek had aangetrokken en een ander gaf aan voor deze wedstrijd uit zijn schelp te zijn gekropen, maar dat het lood hem in de schoenen zonk. Een krant meldde dat Nederland te makkelijk afgeeft op Europese initiateven en iemand twitterde dat zij gezellig ging lynchen met haar zus. Een ander haalde de bronsttijd en de bronstijd door elkaar. Subtiel verschil. Om maar niet te spreken van iemand die meende ‘#ikwildieprik’ te vermelden, maar ze vergat een letter. 

En wat te denken van de krantenkoppen: ‘Sommige bejaarden eten alleen met Kerst’ ? Eten van vrouwen beter voor milieu. Brand in fabriek voor aanmaakblokjes. Aantal wandelaars vierdaagse loopt achteruit of: ‘The show must go on’ gaat niet door. 

Toch even kijken hoeveel (on)bedoelde humor er in de koppen van de Rijnpost steekt. Dat is even zoeken, maar in de editie van 13 oktober staat zowaar: Heel Veenendaal wipte (tegels)! Die haakjes stonden er echt, dat kan geen verschrijving zijn. Verder zijn de koppen correct en niet om te lachen. Een paar suggesties dan misschien voor de komende edities? Verloop grootste in de gemeentepolitiek; ‘Kats doormidden’ aldus arts gipskamer; Vind jij het ook zo eng Bert? Wie is BOB, Dylan Lochtenberg? Met Martijn kon ik geen oirbare bedenken. U wel? In het volgende college maar een Arie benoemen. Uit het slob halen?

door Willem de Vos, rector CLV

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie