Afbeelding
Martin Brink

Gemeente Veenendaal denkt samen met eigenaren na over herinrichting Tuinstraat

8 november 2021 om 14:30 Politiek

VEENENDAAL Het kon nog net, vlak voor de ingang van de nieuwe coronamaatregels. De dertig pand- en winkeleigenaren van de Tuinstraat spraken in de raadzaal met de gemeente om nieuwe ideeën voor de herinrichting te wisselen. Niet op de publieke tribune, maar op het pluche waar doorgaans al dan niet verhitte debatten worden gevoerd. Als volwaardige gesprekspartners. De gemeente had een paar kaders bedacht, maar welke kleuren zagen de bewoners tussen die lijntjes? Meedenken en participatie vindt het college belangrijk om een draagvlak te creëren, zeker bij ruimtelijke projecten.

door Arjan van den Berg

De Hoofdstraat is inmiddels een toonbeeld van een winkelstraat zoals die bij een middelgrote stad past. De Brouwersgracht past ook fraai in dat plaatje. De achterkant, de Tuinstraat, valt uit de toon en daar mag best iets aan gedaan worden. Een tijdje geleden vroeg een ondernemer aan wethouder Engbert Stroobosscher of er niet iets bij zijn pand bijgebouwd kon worden. Misschien kon er nog wel meer en kon meteen de hele straat onder handen worden genomen.

LEEFGEBIED Het beeld dat de gemeente voor ogen heeft is groener, laat auto’s te gast zijn en is qua hoogte, structuur en bouw meer gelijkwaardig aan het winkelgebied, zonder dat het een winkelstraat wordt. Lossen en laden blijft wel mogelijk, want het blijft een bevoorradingsstraat voor de winkels. Er is plaats voor ateliers, kantoren en natuurlijk woningen. 

Het plan is om er op termijn 200 á 300 woningen bij te bouwen, want ook de hoge vraag naar wonen in en rond het centrum was een aanleiding om van de straat een mooier, levendiger en aantrekkelijker leefgebied van te maken. Een groene stadsstraat, mits het parkeerprobleem kan worden opgelost. Ook wordt er gekeken hoe de straat gecombineerd kan worden met een mogelijke herstructurering van de Corridor.

DISCUSSIE Het was even wennen: in plaats van een vast plan te presenteren waarmee kon worden ingestemd of dat kon worden afgekeurd, lag de spreekwoordelijke bal bij de bewoners. In vier opgedeelde gespreksgroepen konden ze hun mening geven. Er waren complimenten, maar ook vragen. Is het wel realistisch? Hoe wil je een aantrekkelijke straat zijn en tegelijkertijd veel distributie hebben? Moet je per se de straat willen vergroenen? Wie komt er nog meer te wonen, richt je je op jongeren of ouderen? Hoe wordt het inleveren van eigendom voor openbaar gebied geregeld? Blijft er wel ruimte voor fietsers? Over het algemeen is er vooral behoefte aan een duidelijk beeld en karakter, zodat iedereen ook weet wat kan en mag. Geen winkels is wel een goed idee.

In december krijgen de raad en het college een definitieve terugkoppeling, waarna de gemeenteraad zich volgend jaar mag buigen over de visie om die vast te stellen. Voordat er een bestemmingsplan is, is de tijd inmiddels al snel twee jaar verder, maar de eerste stappen zijn gezet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie