Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Geen steekwapenonderzoek in Veenendaal

26 december 2021 om 16:41 Politiek

VEENENDAAL Het college ziet op dit moment geen reden een onderzoek te doen naar het messenbezit onder jongeren. Dit antwoordt zij de fractie El Hassnaoui naar aanleiding van haar vragen. Said El Hassnaoui had het persbericht gelezen over de start van #Leerlingalert tegen (drugs)criminaliteit

Door Peter Kuijpers 

.,,Hier staat dat er in december lessen starten op het CLV om leerlingen weerbaar te maken tegen de verleiding van drugs en het grote geld dat verdiend wordt met de handel,’’ aldus El Hassnaoui ,,Uiteraard ben ik een voorstander van deze lessen.’’ Maar toch heeft de fractie aanvullende vragen; met name over messentrekken en steekincidenten onder (minderjarige) jongeren. ,,Is er in Veenendaal ook sprake van een (opwaartse) trend van steekincidenten onder (minderjarige) jongeren?’’ Daarnaast wil de partij weten of de gemeente een onderzoek wil doen naar de redenen van jongeren om steekwapens bij zich te dragen.

VEILIGHEID Burgemeester en wethouders laten weten dat zij bekend zijn met steekincidenten onder jongeren, maar dat tot op heden door de politie lokaal geen toename in het aantal is waargenomen. ,,Op dit moment is er geen reden voor een onderzoek in Veenendaal, omdat er geen aanleiding is om te veronderstellen dat er sprake is van problematisch messenbezit. De jeugdboa’s geven aan dat zij wel merken dat een aantal jongeren en mes of soortgelijk wapen bij zich draagt voor hun ‘eigen veiligheid’. Daarin zit vooral de angst om zelf slachtoffer te worden. De jeugdboa’s gaan hierover ook in gesprek met die jongeren,’’ aldus de gemeente.

AANDACHT Een verwijzing van de fractie naar een onderzoek uit Engeland wil het college niet vergelijken met Nederland. Een landelijk onderzoek zou uit moeten wijzen wat de redenen hier zijn dat jongeren een mes of steekwapen bij zich dragen. Steekincidenten zijn vanaf 2019 niet geregistreerd in Veenendaal. Wel is in de halfjaarscijfers van de Veiligheidscoalitie te zien dat er een daling is van het aantal geweldsincidenten van 18 procent. Steekincidenten zijn hier ook niet specifiek genoemd. De gemeente ziet daarom geen aanleiding bij de eerdere inzet tegen criminaliteit (meer) aandacht te geven voor de gevaren van het dragen en gebruiken van steekwapens, zoals de fractie vraagt.

INZAMELEN ,,HALT heeft in het aanbod voor scholen in Veenendaal wel een voorlichting geweld en wapenbezit. Hier wordt op dit moment geen gebruik van gemaakt door de scholen, omdat de noodzaak daartoe ontbreekt,’’ besluit het college. Verder geeft zij aan dat er geen inzamelingsacties van wapens in Veenendaal zijn geweest, omdat hier ook geen aanleiding toe was.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie