Afbeelding
Google Maps

Inspreken tegen schrappen budget Rijnbrug

24 december 2021 om 17:30 Politiek

VEENENDAAL Het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland niet langer geld te willen uittrekken voor de verbreding van de Rijnbrug bij Rhenen kan ook uit Veenendaal rekenen op protest. ,,Het is naast een file in de ochtend en avond ook een groot probleem in de bereikbaarheid en bedrijvigheid’’, meent wethouder Engbert Stroobosscher die tevens regionaal portefeuillehouder Mobiliteit is binnen Regio Foodvalley.

Peter Kuijpers

Gedeputeerde Staten van Gelderland besloot geen aanvullend budget voor de verbreding van de Rijnbrug te reserveren, maar de 40 miljoen in te willen zetten voor slimme mobiliteitsmaatregelen. 

,,Op dit moment zien we al de file van het zuiden naar het noorden in de ochtend. En ‘s avonds van het noorden naar het zuiden.’’ En de regio heeft een taak voor het bouwen van meer woningen. ,,De file zal langer worden bij meer bewoners, wellicht te lang en dat is niet meer werkbaar. De Rijnbrug is de zuidpoort van Foodvalley. Zoals de A1 en A30 de noordpoort vormen. Wanneer een oplossing voor de Rijnbrug er niet komt, blijft dit een bottleneck. Voor zowel Foodvalley als Rivierenland’’, vervolgt de wethouder.

DUURDER GS gaf aan niet door te willen gaan met de verbreding, maar de 40 miljoen beschikbaar te willen houden voor bereikbaarheidsmaatregelen op of bij de Rijnbrug. Dit met name vanwege de verwachte kostenstijging van de verbreding van de brug met 30 miljoen. Gelderland geeft verder aan dat de verbreding niet in verhouding staat tot het resultaat.  

Ondanks het besluit van Gedeputeerde Staten te willen stoppen met de plannen voor de verbreding, ziet Stroobosscher nog wel mogelijkheden om met een protest te komen. ,,Uiteindelijk zijn Provinciale Staten de baas. Ik verwacht dat de gezamenlijke regio’s, dus ook Rivierenland zullen inspreken. Naast andere groepen met belang in een goede mobiliteit door de verbreding van de Rijnbrug, zoals de bedrijvenkringen.’’ 

DOORSTROMING Ook door de ondernemers aan beide zijden van de brug is eerder al ongenoegen kenbaar gemaakt over de beslissing vanuit Gelderland tot nu toe. Zij hebben een groot belang in een goede doorstroom van de Rijnbrug. De wethouder vindt het nog steeds vreemd dat er bijvoorbeeld geen indexatie was in Gelderland voor de kosten van de aanpak van de brug. En dat zij dit niet alsnog regelt.

,,Foodvalley is ook voor provincie Gelderland een belangrijke regio met economische activiteiten. We gaan op 16 februari bij de behandeling in Provinciale Staten zeker inspreken’’, besluit Engbert Stroobosscher.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie