Voor de foto is even het mondkapje afgezet: rechts Lia Inkenhaag die afscheid nam, links de jonge bedrijfsleider Gijs Appels.
Voor de foto is even het mondkapje afgezet: rechts Lia Inkenhaag die afscheid nam, links de jonge bedrijfsleider Gijs Appels. Martin Brink

Lia neemt na 41 jaar afscheid van Albert Heijn in Veenendaal

24 december 2021 om 14:00 Mensen

VEENENDAAL Het was donderdag een bijzonder hectische dag voor Lia Inkenhaag-van Manen. Op die dag nam ze na 41 jaar afscheid van de Albert Heijn. Daar horen de nodige plichtplegingen bij maar ondertussen was ze ook gewoon aan het werk in de winkel. De afdeling Deli (catessen) is haar vaste stek, maar ze is na al die jaren echt overal inzetbaar.

door Martin Brink

Bij de Albert Heijn, die in het centrum, begon ze ooit als 25-jarige in de avondvulploeg en nu op haar 65ste is het op dezelfde locatie einde verhaal voor de geliefde medewerkster die door sommigen ook wel de ‘oma van de Albert Heijn’ wordt geliefd.

Haar geboortewieg stond in Lunteren maar ze woont sinds haar trouwen met op en top Renswoudenaar Piet Inkenhaag in het kasteeldorp. Veertig jaar geleden kon ze in de avonduren werken bij de Miro in Veenendaal. ,,Dat was prima te combineren toen de kinderen nog klein waren.”

Lia werd een blijver, zoals dat heet. Van de vulploeg ontdekte ze overdag langzamerhand alle afdelingen van de super en weet ze alles precies te staan. Vaak kent ze ook de achtergronden van het assortiment en kan ze de mensen adviseren. ,,Als er een bepaalde ham niet is, dan hebben we altijd alternatieven.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Lia werd door collegae in het zonnetje gezet. - AH Veenendaal

MOEDERLIJK Zo doorliep ze alle afdelingen: van cosmetica tot medicijnen en nu dan de delicatessen. Ook kroop ze soms achter de kassa. Lia is niet alleen een gedreven stille medewerkster die niet graag op de voorgrond staat. Ze vindt het al heel bijzonder, en kon het ook bijna niet geloven, dat ‘de krant’ langs zou komen. Met haar hele voorkomen straalt ze ontegenzeglijk een zekere ‘moederlijke liefheid’ uit. Ze wordt door haar collegae en de klanten op handen gedragen.

De huidige supermarktmanager Gijs Appels (26) weet daarover nog een mooi verhaal. ,,In februari dit jaar zijn we weer open gegaan na een heel grote verbouwing. Vooral het aantal zelfscankassa’s is flink uitgebreid, nu naar tien stuks. Lia mocht erbij staan om uitleg te geven. En dan zie je dat veel oudere klanten die normaal gesproken geen gebruik zouden maken van deze kassa’s, zich door Lia laten informeren. Heel mooi is dat.”

Appels noemt Lia een trouwe kracht die naar de huiskleuren van de grootgrutter ,,echt blauw bloed door de aderen heeft stromen.” Ze maakte veel collega’s mee en ook veel bedrijfsleiders. Ze heeft ze zien komen en gaan men er was altijd altijd een goede band. ,,Ik vond het natuurlijk altijd wel heftig als iemand er plotseling er niet meer was. Dat heb ik ook meegemaakt.” 

Samen met Gijs Appels bekijkt ze oude foto’s. Bijvoorbeeld die van de verbouwing in 1985, toen het nog Miro was. De toenmalige bedrijfsleider, de legendarische Lex van Halderen, weet ze feilloos aan te wijzen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Samen met supermarktmanager Gijs Appels neemt ze de oude foto-albums van de Miro/Albert Heijn door. - Martin Brink

NIET ONVERWACHT Het pensioen kwam zeker niet onverwacht. Ze is er namelijk al heel lang mee bezig. Eigenlijk moet ze nog een jaar om officieel van Vadertje Drees te trekken (66 jaar en zeven maanden) maar haar werkgever maakte het mogelijk om alles wat naar voren te halen. Lia maakt er graag gebruik van. Met de vrije dagen die ze nog heeft, kon ze er zelfs nog een week eerder uitstappen. 

Donderdag was haar laatste werkdag, nota bene op één van de drukste dagen van het jaar. ,,Deze dagen wilde ik toch nog even meemaken”, zegt ze. Lia ervaart het zeker niet als druk of gestrest. ,,Als men alles op het lijstje heeft staan, dan komen we er wel”, zegt Gijs Appels. ,,En anders adviseren we.”

Zal Lia straks de Albert Heijn missen? ,,Zeker wel. Ik zou nog wel door kunnen gaan maar mijn gezondheid laat het niet helemaal meer toe.” Wat ze zoal gaat doen? ,,Ik houd van lezen, wandelen en fietsen. Mijn man is ook al met pensioen en we zullen ons dus zeker niet vervelen.“ Ze hebben twee kinderen en drie kleinkinderen. ,,Daar passen we ook op. Ze wonen allemaal in Renswoude.”

Een echt groot afscheidsfeest zit er nu even niet in. In feite heeft ze die vorig jaar oktober al gehad toen ze veertig jaar in dienst was. Toen werd ze ook gehuldigd. Dit lustrum werd toen bekroond met een etentje met een aantal collega’s in De Hof in Renswoude.

ELEKTRISCHE FIETS Donderdagmiddag werd Lia in de kantine in het zonnetje gezet. Bedrijfsleider Gijs hield een toespraak, overhandigde bloemen en een cadeau namens Albert Heijn. Het was een mooi geldbedrag, als riant voorschot op de aanschaf van een elektrische fiets. Want dat is een vurige wens van haar om zo op een relaxte manier mooie tochten door de omgeving te maken. Manlief Piet schaft dan ook tegelijk een elektrische fiets aan, want dan rijden ze samen op. Ook collegae namen individueel cadeaus mee want ‘hun’ Lia zal node gemist worden.


Lia Inkenhaag-van Manen nam donderdag afscheid bij de Albert Heijn in het centrum van Veenendaal. - Martin Brink

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie