Afbeelding
Joëlle Kelderman

Verruiming winkeltijden geeft nieuwe zondagsrust-discussie

30 september 2021 om 16:54 Politiek

VEENENDAAL Moet een winkelier de vrijheid krijgen om zelf te kiezen wanneer de deuren te openen. D66 vindt dat in Veenendaal deze keuze bij de ondernemer zou moeten liggen. Op iedere werk-, zon- of feestdag tussen zes uur ‘s ochtends en tien uur ‘s avonds. En avondwinkels dan van tien uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends. De partij heeft een initiatiefvoorstel bij de gemeenteraad ter discussie gelegd dat mede gesteund is door Lokaal Veenendaal, PvdA, GroenLinks, VVD, ProVeenendaal, DENK en Fractie Saidi.

De eerste insprekers lieten zich afgelopen woensdagavond horen op het gemeentehuis. Dick Both, die voorzitter was van deze bijeenkomst, hield de teugels strak om geen inhoudelijke discussie met de insprekers te krijgen. Enkel verduidelijkingsvragen waren de raadsleden toegestaan. De heer Smits sprak in namens de Kerkenraad van tien lokale kerken. ,,Onze tekst is gedeeld met de kerken en de achterban staat hier achter. Deze kerken vertegenwoordigen zo’n 18.000 inwoners van Veenendaal met een betrokkenheid bij onze burgerlijke gemeente.’’ Naast dat de opening van winkels op zondag principieel niet aanvaardbaar is, zien de kerken deze dag ook bij uitstek om met gezin of familie door te brengen. Smits mist de argumenten om de vrijheid voor de openingstijden aan te passen.

VERHOUDINGEN De waarde van ‘rust’ vinden de kerken ook sociaal-maatschappelijk belangrijk. Verder waren er zorgen voor de indirecte druk voor kleine ondernemers om ook open te moeten vanwege de concurrentie. De onderlinge verhoudingen voor medewerkers die wel en niet op zondag willen werken. Met name voor mensen uit christelijke hoek waren zorgen; die principieel niet op zondag willen werken. Hoe zal het hen bij een sollicitatie vergaan? 

HEILZAAM En dan zijn er nog zorgen over duurzaamheid en milieu. Ook de heer Vogelaar, voorzitter Vereniging Zondagsrust met 2700 leden in Veenendaal, heeft zorgen over bevoorradingsverkeer en meer autoverkeer op zondag. Verder bracht hij in of de vrijheid zelf te kiezen voor de openingstijden ook heilzaam is. ,,Is meer keuzevrijheid beter? En geeft dit meer welvaart?’’ Tevens deelt hij de zorg voor indirecte dwang open te moeten gaan. En hij ziet de zondagsrust als een heilzame reden dicht te blijven.

Geef deze vrijheid aan de ondernemers; we komen er onderling echt wel uit

RUSTDAG Ook in de schriftelijke reacties voerde de traditie van de rustdag, veelal vanuit het gebod, de boventoon. Een enkele schrijver gaf ook aan van dit initiatiefvoorstel gehoord te hebben van de SGP en had daarop een zienswijze geschreven. Een ander vindt een rustdag belangrijk om familie te bezoeken of wil de lokale ondernemer beschermen voor de druk ook open te moeten. 

Binnenstadsmanager Henny Jansen sprak voor Stichting Winkelstad Veenendaal en ziet juist wel belang in de vrijheid om te mogen kiezen wel of niet open te gaan. ,,We staan er, met de ondernemers van de binnenstad, zeer genuanceerd in. We hebben begrip en respect voor alle standpunten.’’ Op vragen van de raadsleden over druk om open te zijn, had hij geen signalen ontvangen.

KEUZE Hij ziet het vestigingsklimaat voor landelijke ketens verbeteren wanneer zij op zondag open kunnen. ,,En juist dit gevarieerde winkelaanbod is voor de vitaliteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad essentieel. Ook lokale ondernemers profiteren hiervan en het geeft een bruisend en levendig centrum met een sterke regiofunctie.”

Wie wel of niet op zondag open wil, vindt Jansen een vrijheid voor de ondernemer en dat zou de politiek niet hoeven te bepalen. ,,De keuzevrijheid is in onze ogen belangrijk. Immers, na verruiming kan iedere ondernemer er nog steeds voor kiezen om gesloten te blijven. Nu zijn er ook winkels op maandag of woensdagmiddag gesloten, maar we hebben geen keuze voor alle dagen. Geef deze vrijheid aan de ondernemers; we komen er onderling echt wel uit.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie