Afbeelding
Co Keulstra
Muziek in Veenendaal

Gospelkoor Rejoice deelt lief en leed met elkaar

19 december 2021 om 07:08 Muziek

VEENENDAAL Gospelkoor Rejoice uit Veenendaal bestaat uit een groep enthousiaste mensen (66) met één gemeenschappelijke hobby: zingen. Al vanaf de oprichting in 1991 willen zij met zang en muziek de boodschap van Gods liefde uitdragen. Rondom de christelijke feestdagen passen zij het repertoire aan naar die specifieke periode.

door Co Keulstra

André Schippers is vier jaar bestuurslid en woont nu zes jaar in Veenendaal. Daarvoor woonde hij veertig jaar in het Westland: ,,Toen ik mij aanmeldde hadden we tachtig leden. De laatste jaren zijn er helaas diverse leden afgevallen. In de periode dat het coronavirus heerst, zijn de meeste leden het koor trouw gebleven. Daar zijn we blij om. Het koor bestaat uit 28 sopranen, 20 alten, 7 bassen en 9 tenoren. Vooral nieuwe alten zijn van harte welkom om mee te komen zingen, zodat de stemmen wat meer in evenwicht zijn. Elke maandagavond repeteren we van 19.45 tot 21.45 uur in de aula van het Ichthus College. Ons repertoire bestaat uit christelijke muziek, zoals gospel- en opwekkingsliederen.”

JUBILEUM Vorig jaar bestond Rejoice 30 jaar. Helaas kon het niet gevierd worden met een concert en andere activiteiten vanwege corona. Men hoopt dit in het najaar van 2022 in te halen. Rejoice is in die 30 jaar gegroeid tot een koor met een eigen geluid en een goede reputatie in de regio en ver daarbuiten. Zij zingen regelmatig in kerkdiensten om zo een bijdrage te leveren aan het verspreiden van het evangelie.

Coby van der Ham zingt al bij Rejoice vanaf 1992 en is bestuurslid: ,,We zingen meestal in een kerkgebouw, maar we treden ook wel eens op met andere koren. Zo was er ooit een korenfestival in Veenendaal, waar we aan meegedaan hebben en tijdens het bezoek van koningin Beatrix aan Veenendaal mochten we bij de kerk op de Markt zingen. Ook worden we wel uitgenodigd om in een ander dorp of kerk te komen zingen. Zo zongen we ooit in Maastricht, Aken en het witte dorpje Torn. Dat was een mooie tweedaagse koorreis. In 2019 hebben we tijdens de kerstviering onze laatste uitvoering gehad op het kerstfeest van de ouderen in de Westerkerk en op kerstavond in de Sionskerk. Wegens corona hebben we veel stil gelegen en weinig kunnen repeteren. Van september tot half november 2021 hadden we met veel plezier de repetities weer opgepakt, met inachtneming van de maatregelen. Helaas moesten we hier mee stoppen door de nieuwe maatregelen die afgekondigd werden.”

Schippers: ,,Naast dat er serieus wordt gewerkt aan een optreden, concert of iets anders, hebben we binnen het koor ook oog voor elkaar. Misschien maakt dat ons koor zo bijzonder. Lief en leed wordt gedeeld. Voor het zingen van liederen in kerken en andere gebouwen is geld nodig. Veel van de onkosten worden gedragen door de koorleden. Door middel van creatieve acties zoals met elkaar eten, de verkoop van stroopwafels en/of speculaas en de maandelijkse verloting, weten wij geld bijeen te brengen. Hierdoor kunnen de kosten voor concerten tot een minimum beperkt blijven.”

DIRIGENT Sinds 2007 staat Rejoice onder leiding van dirigent Jan Broekhuis uit Ede. Hij vindt het belangrijk om het plezier in zingen over te brengen op het koor: ,,Mijn muzikale opleiding heb ik gevolgd aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle, waar ik de vakken schoolmuziek, orgel en kerkelijk orgelspel volgde. Daarnaast diverse cursussen op het gebied van koordirectie. Later heb ik nog koordirectie gestudeerd aan het de Hogeschool IDE in Gorinchem. Ik werk als docent muziek en godsdienst op het CSG Het Streek in Ede. Ook ben ik organist/pianist in diverse kerken in Ede en omgeving. Ik ben al 30 jaar actief als koordirigent.” 

Enkele koorleden vormen samen de muziekcommissie. De MC bepaalt, samen met de dirigent, het programma voor het seizoen, regelt de aanschaf van nieuwe liederen en de liturgie van een optreden of dienst die ondersteund wordt door het koor. Meer weten over Rejoice? Kijk dan op www.rejoice-veenendaal.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie