Veenendaler Joris  Mohr houdt zijn nieuwe publicatie vast. Om begrijpelijke redenen gaat de politieman niet met zijn gezicht op de foto.
Veenendaler Joris Mohr houdt zijn nieuwe publicatie vast. Om begrijpelijke redenen gaat de politieman niet met zijn gezicht op de foto. Martin Brink

De wonderlijke wereld van schrijvende politieman Joris uit Veenendaal

26 december 2021 om 07:09 Mensen

VEENENDAAL Joris wil de wereld op zijn manier iets mooier maken maar tegelijkertijd zit hij met een dilemma: ,,Nee, geen foto. Dat ligt wat moeilijk.” Iedereen mag weten dat hij echt Joris Mohr heet, 42 jaar is en in Veenendaal woont. Al dertig jaar. Maar dat is het dan ook. Meer krijgt de buitenwacht niet over hem en zijn gezin te weten. Niet zonder reden overigens.

door Martin Brink

Joris is namelijk politieman en werkzaam als hoofdagent in een sectie waarbij er veel contact is met personen met duidelijk minder goede bedoelingen. Joris is ook een schrijvende politieman. Hij maakte onlangs in eigen beheer een jeugdboek met een boodschap. Zijn christelijke achtergrond steekt hij daarbij niet onder stoelen of banken. Het speelt een duidelijke rol in zijn boeken. Voor de christelijke zender Groot Nieuws Radio, uitzendend vanuit Veenendaal, benadrukte hij dat nog eens.

BOEVEN VANGEN Hoofdagent Joris vangt, simpel gezegd, boeven. Iets wat de bekeurende politieman vaak wordt toegeschreeuwd. Maar Joris doet het dan ook echt. In Amsterdam al jaren, maar zijn werkgebied wordt vanaf komend jaar uitgebreid naar heel Noord-Holland. En als het moet ook naar elders in Nederland. ,,Als er iemand wordt gesnapt en we achtervolgen hem, dan stoppen we echt niet bij de gemeentegrens. Dan zijn we bij wijze van spreken ook in Utrecht of Arnhem actief.”

Een foto met herkenbaar zijn gezicht er op, is dus niet gewenst, hoe graag Joris het ook zou willen. Hij verklaart: ,,Je hebt te maken met doxing. Verschillende collega's van mij zijn daarvan het slachtoffer geworden.” Het komt er hier op neer dat er in de huidige samenleving groepen zijn die, via sociale media, op zoek gaan naar het adres en verdere gegevens van die ene politieman- of vrouw die ergens herkenbaar in beeld staat om hem of haar vervolgens te bedreigen. Dat vanwege een eerdere aanhouding bijvoorbeeld. ‘Men‘ gaat in de wraakoefening nog een stapje verder: ook kinderen van betrokkenen worden achterhaald en kunnen de gevolgen kennen. En dus, bij hoge uitzondering bij een interview: geen foto waarbij hij herkenbaar in beeld staat. Zo gaat dat tegenwoordig, helaas.

Het wordt er allemaal niet leuker op. Een gegeven dat ook voor meerdere beroepen geldt. Journalisten of fotografen bijvoorbeeld die bedreigd worden. Maar evenzo kan dat gelden voor die winkelmedewerker die nog met naam en toenaam op het naamplaatje op de winkeloutfit staat. Echt niet meer van deze tijd dus.

Joris: ,,Het ligt er ook net aan waarin je werkzaam ben bij de politie. Er zijn genoeg collega's die bijvoorbeeld vlogs maken. Die laten de leuke kant van het vak zien.” Joris is vooral op straat te vinden om op cruciale punten, nu nog alleen nog in Amsterdam, bijvoorbeeld tasjesdieven of zakkenrollers op heterdaad te betrappen. Daarbij mogen zelfs loktassen ingezet worden. ,,En vanaf 1 januari ook elders in het land.”

Op boevenspotter.nl zijn verschillende filmpjes te vinden van dergelijke spannende acties. Joris en de zijnen werken in burger. Men ziet Joris op de filmpjes in actie. Op deze manier probeert hij de wereld ietsje beter te maken. Niet zelden krijgt hij er voldoening voor terug. ,,Zo hadden we een keer een Amerikaan die Nederland wilde terugzien, het land dat hij had helpen bevrijden. In Amsterdam werd hij gerold van zijn Rolex. We konden later die dag twee mannen aanhouden en vonden het horloge bij één van hen. Omdat Rolexen geregistreerd staan, konden we de Amerikaan achterhalen.

PASTORAAL WERKER Joris noemt dat het mooie van zijn werk. Zelf heeft hij een wat vaderlijke, wat lieflijke uitstraling. Hij praat graag, ook over het geloof. Hij zou net zo goed een pastoraal werker kunnen zijn, op school of in een penitentiaire inrichting bijvoorbeeld. ,,Dat kan, maar in mijn vak vind ik ook voldoening.”

Hij bracht net zijn tweede kinderboek op de markt. In totaal heeft hij al zeven publicaties op zijn naam staan. De eerste uitgaven gingen over ervaringen bij de politie. ,,Die waren wat makkelijker te schrijven dan deze”, zegt hij. ,,Voor dit nieuwe boek heb ik echt moeten nadenken. Hoe laat je de mensen aan het woord? Hoe moet het verhaal lopen? Mijn vorige boeken waren verhaaltjes uit de praktijk.” Bij elkaar was hij er toch een jaar mee bezig.

In dit boek, ‘Wonderlijke redding' genaamd, laat hij het christelijke aspect doorklinken. Niet op elke bladzijde maar het is duidelijk aanwezig. De titel zegt het al want de hoofdpersoon in het boek, Thomas, wordt op bijzondere wijze gered uit een kast waarin hij zich heeft verstopt om een boef te pakken te krijgen.

EIGEN UITGAVE In zijn eerste kinderboek ‘Spiegelbeeld' laat hij jeugdigen ervaren om zelf in de spiegel te kijken. ,,Naar jezelf maar ook naar de wereld en hoe God naar je kijkt”, zegt Joris. 

Het nieuwe jeugdboek is bedoeld voor de hoogste klassen van de basisschool. Zijn oorspronkelijke uitgever wilde aanpassingen omdat de tekst niet zou stroken met het gedachtengoed van diens achterban.

Joris: ,,Dat wilde ik niet omdat je dan afbreuk doet aan het verhaal.” Andere uitgeverijen lieten weten dat het niet paste in hun fonds of dat ze er pas op heel lange termijn over wilden nadenken. Hij moest toen denken aan het gegeven dat er jaarlijks 100.000 boeken worden geschreven en dat er slechts 10.000 daadwerkelijk in druk verschijnen.

MANUSCRIPT En dus ging hij zelf aan de slag. Hij liet er 400 exemplaren van drukken maar pas nadat hij het manuscript had laten lezen in een klas op basisschool De Bron in Veenendaal Oost. De reacties van de leerlingen verwerkte hij in de eindversie. In het verhaal laat hij ook zijn eigen praktijk doorklinken: Thomas en Yara wonen in Amsterdam. Thomas krijgt voor zijn verjaardag een walkie-talkie. Daarmee wil hij boeven gaan vangen. Tramlijn 5 speelt een belangrijke rol in het boek. ,,Dat is in het echt ook zo”, weet de Veenendaler met Limburgse roots. ,,Zeker toen nog de oude tram reed en er weinig op werd gecontroleerd. Het is ook de lijn die door het centrum rijdt en waar veel toeristen gebruik van maken. Ook dieven stappen in want de pakkans is toch nihil.”

Zelf uitgeven betekent ook alles zelf regelen. Illustraties laten maken bijvoorbeeld. Het kostte enige moeite, en ook veel rekenwerk in verband met de kosten, maar het lukte hem, zelfs om de paperback net beneden de tien euro te houden. 

‘Wonderlijke redding' (144 pagina's, ISBN 9789082156577) ligt bij boekwinkel De Rank aan de Prins Bernhardlaan in Veenendaal voor 9,95 euro. Hij heeft zelfs een exemplaar bij de bibliotheek gebracht. Wie ‘Wonderlijke redding' en de naam Joris Mohr intoetst, komt vanzelf bij boekhandels terecht die het ook per post willen leveren.

SPREUK Ook Veenendaalse scholen zijn benaderd om het aan te schaffen, hetzij in hun bibliotheek of anders als afscheidscadeau voor leerlingen van de hoogste groep. Tot slot geeft Joris een belangrijke bijbeltekst mee. Het is een spreuk die we ook terugvinden op één van de eerste bladzijden: ‘Leer een kind van jongs af aan de juiste weg, en het zal er niet van afwijken wanneer het oud is geworden' (Spreuken 22:6). Het is ook voor hem zijn levensopdracht.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie