Afbeelding
Pixabay

Nieuwe afspraken over huurwoningen in Veenendaal

14 december 2021 om 15:43 Wonen

VEENENDAAL Patrimonium woonservice, huurdersvereniging Patrimonium Veenendaal, de Veenendaalse Woningstichting, Stichting Huurdersbelangen VWS en de gemeente maken nieuwe afspraken over de sociale volkshuisvesting. Zij hebben samen onder andere gekeken naar beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.

door Peter Kuijpers

De gemeente ziet de woningtekorten in de regio Foodvalley en tevens in Veenendaal. Zij begrijpt de noodzaak in het vinden van bouwgrond en een versnelling in plannen en realisatie. 

REGELS In de omgevingswet kan Veenendaal regels stellen over bepaalde categorieën woningen en het aanwijzen van de doelgroepen. Bij de bouw van nieuwe huizen beoordelen de gemeente en corporaties op basis van de omliggende bestaande woningvoorraad of sociale woningbouw gewenst is of niet. Veenendaal kijkt daarbij naar de Woningwet, Huisvestingsverordening, Doelgroepenverordening en het huurprijsbeleid van het Rijk. Zij wil over meerdere jaren gemiddeld 30 procent sociale woningbouw, die goed over de wijken is verdeeld.

Verder ziet de gemeente erop toe, dat bij de toewijzing van 50 procent van de sociale koopwoningen, dit gebeurt voor huishoudens die een sociale huurwoning verlaten. Zodra de gemeente dit publiekrechtelijk mag opleggen, gaat zij dit doen. Dat geldt ook voor 50 procent van de levensloopgeschikte appartementen. 

DUURZAAMHEID De corporaties garanderen de betaalbaarheid van de woningen door streefhuren te beperken en een redelijke huurverhoging te vragen bij energiebesparende maatregelen. Hiervoor kunnen zij 1 procent extra huurverhoging toepassen in 2022. Het uitgangspunt is wel dat dit een woonlastenverlaging geeft. 

Veenendaal zal de beschikbare subsidie hiervoor maximaal aanvragen en inzetten voor duurzaamheidsdoelen. Een aantal leden van de huurdersvertegenwoordiging is opgeleid als energiecoach en kan andere huurders een energieadvies geven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie