Diverse wijkbewoners kwamen zaterdag naar de stand op het Bruïneplein.
Diverse wijkbewoners kwamen zaterdag naar de stand op het Bruïneplein. Baukje Breur

Bewoners Franse Gat niet blij met bouwplannen in hun wijk

13 december 2021 om 14:40 Nieuwbouw

VEENENDAAL Een lichte mist onttrekt het straatbeeld deels aan het zicht, maar op het Bruïneplein wordt al wél snel duidelijk dat de bewoners van het Franse Gat niet bepaald zitten te wachten op de plannen die de gemeente en Patrimonium voor hun buurt hebben. Wat het bord aan de weg iets verderop ook mag beweren: de plannen zorgen wat hun betreft zeker níet voor een betere en mooiere wijk. Ze zien vooral huizenhoog op tegen de 26 meter hoge woontoren die er zou komen.

door Arjan van den Berg

Er was een online petitie en een enquête, maar de kou verhinderde hen niet om hun stem te laten horen om te laten weten dat ze niet te spreken zijn over het toekomstbeeld dat hen – vaak tot hun verrassing – werd geschetst. Zo is er een vrouw die jarenlang heeft moeten wachten op een woning, daar nu twee jaar woont en nu tot haar stomme verbazing hoort dat haar huis gesloopt zou gaan worden.

De plannen gaan uit van één auto per huishouden. De Klaas Katerstraat zou een fietsstraat worden waar gemotoriseerd verkeer te gast zou zijn, met maar één uitweg. ,,En dat terwijl parkeren nu al vaak een probleem is”, zegt iemand. ,,En waarom halveren ze niet de tuinen of bouwen ze meer op de industrieterreinen als er gebrek aan woningruimte is?”

KARAKTER De koffie en gevulde speculaas stonden klaar en de monden van de buurtbewoners stonden ruim drie uur lang niet stil. Waar de bewoners vooral niet over te spreken waren, was het verlies van het karakter van de oude volksbuurt, de arbeidersbuurt waar veel van hen al jaren wonen. De gemoedelijke buurt met de weliswaar kleine woningen, maar met grote tuinen waar in tijden van weleer met gemak eigen groentes werden verbouwd en kinderen alle ruimte hadden om te spelen. De buurt waarin iedereen elkaar kent.

Hen was beloofd dat het oude karakter behouden zou blijven, maar daar zien ze weinig van terug. De huizen zouden in te slechte staat zijn om nog te renoveren en dus wordt een groot deel plat gegooid om deels plaats te maken voor appartementen. Een veel gestelde vraag naast ‘waar komt die toren’ is dan ook: ‘komen we wel terug’? Los van het feit dat de bewoners er niets voor voelen om tijdelijk te verhuizen en de vraag hoe ze überhaupt een alternatieve verblijfplaats moeten vinden, weten ze niet of ze de garantie hebben op een woning in de buurt als hun huis er niet meer staat. 

HANDTEKENINGEN Maar de meest gestelde vraag is: waar kan ik tekenen? Joussef Overmaat en Arie van Hoek hoeven geen enkele moeite te doen om hen over te halen hun naam en adres toe te voegen aan de lijst. De twee hadden zich aangemeld als buurtambassadeur, om vervolgens het idee te krijgen zelf maar uit te moeten zoeken wat dat precies inhield. 

Aankloppend bij de politiek, deden de Veenendaalse fracties van SP, GroenLinks en PvdA de deur open om samen eens de buurt in te gaan om te kijken wat de bewoner vond van de bouwplannen. Hún plan is om begin 2022 alle handtekeningen, waarvan er nu al ruim tweehonderd binnen zijn, aan te bieden bij een bijeenkomst van alle betrokken partijen.

De wijkambassadeurs en de politieke partijen hebben gezamenlijk een website gelanceerd waar meer informatie is te vinden over plannen: onsfransegat.nl. Daar is ook de enquête in te vullen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie