Afbeelding
Foto: 2021-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation

The French Dispatch in Filmhuis Veenendaal

13 december 2021 om 07:00 Film

VEENENDAAL Filmhuis Veenendaal vertoont tijdens de aangescherpte coronamaatregelen alleen films tijdens de middaguren. Op zondag 19 december 2021 draait vanaf 14.30 uur de bijna twee uur durende film The French Dispatch, gemaakt door Wes Anderson.

Kranten en tijdschriften bestaan meestal uit een groot aantal verschillende artikelen. Elk artikel heeft een eigen geschiedenis en een eigen aanpak. Dat geldt ook voor de verhalen in het tijdschrift The French Dispatch, het blad dat onder leiding staat van hoofdredacteur Arthur Howitzer Jr. (Bill Murray). Dit blad komt uit in het denkbeeldige plaatsje Ennui-sur-Blasé in Frankrijk. 

ARTIKELEN De film The French Dispatch volgt het samenstellen van verschillende artikelen, zoals een reisverhaal, een overlijdensbericht en drie hoofdartikelen. Het ene hoofdartikel gaat over een studentenopstand: rebelse, rokende jongeren die met opgetrokken kraag en snorfietsjes zich afzetten tegen het establishment. Lucinda Krementz (Frances McDormand) doet op haar geheel eigen wijze verslag van de studentenrevolte. Het andere artikel gaat over een schilder die van moord wordt verdacht en in de gevangenis zit, terwijl het laatste hoofdartikel laat zien hoe een culinair recensent in een politiebureau het eten van de chef-kok Nescaffier gaat proeven en beoordelen. Maar wat de verslaggever ziet als hij het politiebureau betreedt…?

De film is de tiende filmproductie van Wes Anderson, die al eerder verantwoordelijk was voor de productie van The Royal Tenenbaums, The Fantastic Mr. Fox en The Grand Budapest Hotel. The French Dispatch is een loflied op enerzijds het magazine The New Yorker en anderzijds op de stad Parijs. In zijn jeugd was Anderson al geobsedeerd door het karakteristieke en eigenzinnig gevormde tijdschrift. Het is niet vreemd dat een Frans stadje het decor is, omdat Anderson grotendeels in Parijs woont. In de film wordt de kleurrijke mix van Frankrijk duidelijk zichtbaar, met onder meer achterafstraatjes, daken vol zwerfkatten en gevaarlijke metro-ingangen.

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Het Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Ook in het filmhuis gelden de coronamaatregelen. Kijk voor de laatste maatregelen, toegangsbewijzen en meer informatie op www.filmhuisveenendaal.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie