Onder meer de hoeveelheid laadpalen in Veenendaal tot 2025 kwam aan de orde.
Onder meer de hoeveelheid laadpalen in Veenendaal tot 2025 kwam aan de orde. Pixabay

Raadscommissie bespreekt groene thema’s: ‘Gaan we het doel met dit tempo wel halen?’

9 december 2021 om 11:34 Politiek

VEENENDAAL De ChristenUnie en PvdA hadden achteraf toch graag meer concrete doelen en maatregelen gelezen in het Programmaplan Energieneutraal Veenendaal 2022-2025. De gemeente is al een tijdlang bezig met het bepalen van beleid om minder energie te gebruiken en duurzame energie in te kopen. Ary Jan Breur van de SP zou graag zien dat juist inwoners komen met initiatieven om milieudoelstellingen te halen.

door Peter Kuijpers 

De raadscommissie sprak over verschillende groene thema’s, waaronder de plannen om uiteindelijk in 2050 energieneutraal te zijn. De ChristenUnie vond het makkelijker als de gemeente meer had aangesloten bij landelijke en Europese doelen. Zij ziet ook een grotere elektriciteitsvraag ontstaan. 

TIJDBOM Eric Enzlin (CDA) bracht hierop opnieuw de tikkende tijdbom van zonnepanelen met PFAS in. Een toekomstig milieuprobleem, waarvoor mensen nu al een goede keuze moeten maken. En wellicht kan in Veenendaal met windenergie ook een deel stroom opgewekt worden. Dan denkt hij aan de wokkels. Wethouder Marco Verloop laat het aan de bedrijven om te zien of zij zelf met dergelijke lokaal opgewekte energie iets willen starten. Een windmolen van 240 meter wil Veenendaal niet, maar tot 20 meter zijn er mogelijkheden.

BEWUSTWORDING GroenLinks blijft van mening dat de ambitie van de gemeente niet hoog genoeg is. Eerder besloot de raad het streven van een energieneutraal Veenendaal in 2035 te verschuiven naar 2050, de datum van het Klimaatakkoord. ,,Gaan we het doel met dit tempo wel halen?’’ blijft Tijs van der Weele zich afvragen. 

Voor de SP blijft de bewustwording bij de inwoners een aandachtspunt. ,,De bewustwording is heel belangrijk. We moeten met elkaar zelf overtuigd zijn en anderen overtuigen. Er is geen tijd meer te verliezen’’, geeft ook wethouder Marco Verloop (SGP) aan. ,,Dat we klimaatneutraal willen zijn met deze plannen is in de tekst aangepast. We sluiten aan bij landelijke doelstellingen. Voor de meetbaarheid kijken we in Veenendaal naar energiebesparing en duurzaam opgewekte energie. Dit laatste kan niet allemaal lokaal. Dus compenseren we dit met het inkopen van duurzame energie. Om het milieu niet verder te belasten.’’

LAADPALEN De ChristenUnie bracht verder naar voren dat voor hen het aantal publieke laadpalen van tweehonderd wat weinig is in deze plannen tot 2025. De partij berekent een grotere groei in elektrische auto’s en denkt dat er duizenden laadpunten nodig zijn. De wethouder geeft aan dat de raad het college opdracht heeft gegeven een laadvisie op te stellen. Deze zal zij 11 januari presenteren. 

Maar de genoemde punten zijn enkel publieke laadpalen. Daarnaast zijn er particulieren die zelf een aansluiting hebben en tevens steeds meer bedrijven die laadpunten op hun terrein bieden aan werknemers. Jelle Hordijk van D66 gaf een persoonlijk voorbeeld dat het laadpunt in zijn straat altijd bezet is. Verloop wil een impuls geven met het proactief plaatsen van een aantal laadpalen en het voortzetten van ‘laadpunt volgt auto’, waarbij mensen die een elektrische auto aanschaffen bij de gemeente kunnen vragen om een laadpunt in de buurt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie