Afbeelding
Fotostudio 7
Column

Alle kinderen tellen mee

10 december 2021 om 13:04 Opinie

VEENENDAAL De Sint heeft het land alweer verlaten. Hij heeft weer goed zijn best gedaan om de kinderen te voorzien van leuke cadeautjes. Ook deze keer hebben onze kleinkinderen de schoen mogen zetten bij opa en oma én werd het feest in volle omvang gevierd. Onze kat had het er zo zwaar mee, dat hij op zondag de hele dag heeft geslapen.

Net voor vieren op zaterdagmiddag passeerde een Pietenorkest de J.G. Sandbrinkstraat. De roetveegpieten zorgden voor het enige sfeermoment op deze druilerige dag. Even leek het dat de zon ging schijnen. Heel even maar.

RITUEEL Een paar uur later liepen de schoonzoons met de kinderen te zoeken waar Sinterklaas bleef. Een ritueel dat 35 jaar geleden al plaatsvond bij mijn schoonouders. In de passage werden mensen aangesproken of ze Sinterklaas hadden gezien. Een maaltijdbezorger reed hard voorbij, maar stopte toch beleefd om te zeggen dat hij Sinterklaas niet had gezien. 

Onze buurjongen van 18 jaar redde de zoektocht. Hij had Sinterklaas op onze galerij gezien. Dat was goed nieuws. Op het moment dat de kinderen het appartement invlogen met ‘oma, mama, Sinterklaas is geweest’ waren de cadeautjes precies op tijd uitgestald rond onze elektrische haard.

VOEDSELBANK Een dag daarvoor waren er Pieten bij de Voedselbank. Ze dansten en zongen om zich te warmen tegen de koude en regen. Even leek het erop dat de zon ging schijnen. Alle kinderen hadden op voorhand cadeautjes mogen uitzoeken. Welke cadeautjes lagen te wachten op de kinderhandjes? De kinderen waren er heel blij mee. 

Doordat er enkele afmeldingen waren van mensen die niet langs konden komen, bleven er ook cadeautjes onaangeroerd op de tafel liggen. De Pieten waren ook geroerd, de zang ebde kalm aan weg en het dansen was er - net als bij Jansen - ook niet meer bij. O ja, enkele vrijwilligers hebben nog cadeaus langsgebracht bij de kinderen. Maar niet ieder kind was bereikbaar…

KERSTGEDACHTE Het was én is niet uit weelde dat de ouders/verzorgers naar de Voedselbank komen. Ik stel u voor om daar niet over te gaan dagdromen. Wel is het moeilijk te bevatten dat er steeds minder mensen de weg weten te vinden naar de Voedselbank. Ten opzichte van twee jaar geleden is het aantal met ruim 40 procent afgenomen. En dat terwijl het economisch niet beter gaat met de mensen die aangewezen zijn op deze bank. 

Het zou een mooie kerstgedachte zijn om de kinderen toch een mooi kerstcadeau te geven. Hoe dan ook tellen alle kinderen mee voor Sinterklaas en de Kerstman.

door Hennie Bos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie