Gevonden bom (archieffoto).
Gevonden bom (archieffoto). EOD

Onderzoek naar explosieven deels vergoed

6 december 2021 om 07:13 Overig

VEENENDAAL Voor het zoeken naar conventionele explosieven vraagt Veenendaal een bijdrage van het Rijk van 78.200 uit de suppletieregeling. Het gaat om oude granaten en bommen uit de Tweede Wereldoorlog die in de grond kunnen liggen, maar nooit zijn afgegaan. 

,,In Veenendaal is gewerkt aan een aantal projecten. Onder andere de risicokaart verkabeling hoogspanning, de Voorpoort spoorkruisingen en voor OVO in de nieuwe woonwijken in Veenendaal-Oost”, legt wethouder Marco Verloop uit. Bij deze grondwerkzaamheden is een onderzoek naar niet gesprongen explosieven noodzakelijk.

Veenendaal was in de Tweede Wereldoorlog een onderdeel van de Grebbelinie. ,,Het is daarmee een voormalig oorlogsgebied. Deze omgeving heeft het risico dat je nog niet gesprongen explosieven tegenkomt in de grond. In het onderzoek bij deze projecten zijn geen grote bommen en granaten gevonden. Het Rijk heeft een fonds waar de gemeente een percentage voor het opsporen en ruimen vergoed kan krijgen. Zij doen dit alleen voor afgeronde activiteiten. Voor de onderzoeken bij deze projecten is totaal 115.000 euro uitgegeven en we vragen om de 68 procent vergoeding volgens de regeling. De overige 32 procent leggen we ten laste aan de projecten”, besluit de wethouder.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie