Afbeelding
Joëlle Kelderman

Bibliotheek Veenendaal voldoet aan coronasteuncriteria

4 december 2021 om 14:53 Politiek

VEENENDAAL ,,Het is aan de bibliotheek zelf om te bepalen of ze op zondag open gaan.’’ Dat is de reactie van het college op de SGP naar aanleiding van haar vragen. De partij vernam tot haar teleurstelling dat de bibliotheek de eerste helft van volgend jaar open gaat op zondag. Zij wil graag weten hoe burgemeester en wethouders tot dit besluit zijn gekomen.

Door Peter Kuijpers

,,De bibliotheek heeft een aanvraag ingediend uit het coronaherstelfonds en deze hebben wij getoetst aan de criteria. De uitvoering van het verstrekken van deze subsidie past binnen de bevoegdheid van het college’’, laat wethouder Dylan Lochtenberg weten. Het coronaherstelfonds is een uitvoering van het subsidiebeleid en deze aanvraag voldeed. Het initiatief ondersteunt een herstart en herstel van de Veenendaalse samenleving na de eerdere coronamaatregelen. Vooral in de impuls met het oog op cohesie en ontmoeting tussen inwoners. De activiteiten zijn gericht op kwetsbaarheid van specifieke doelgroepen en leeftijden. Landelijk onderzoek toont aan dat de doelgroep behoefte heeft aan ontmoeting.

Verder wil de bibliotheek culturele activiteiten op gang brengen en zij kan het aantal bezoekers hiervoor bijhouden. Ook wil de bieb samenwerken met andere partijen. ,,De bibliotheek wil voor de eerste helft van 2022 twintig zondagen open. Zij wil een plek bieden om te verblijven en samen te komen. Hier is tevens een lichte programmering met en voor inwoners samen met CJG, StichtingVeens Welzijn en Stichting ‘Goed voor Elkaar’.’’ Hiermee duidt het college aan de SGP waarom deze bijdrage uit het coronaherstelfonds zijn toegepast bij de aanvraag. ,,De gelden zijn hiervoor bedoeld. Er zijn verschillende middelen samengevoegd en deze zijn te besteden binnen de criteria. De raad heeft bij de tweede Berap reeds ingestemd met het fonds.’’

,,Er zijn meer aanvragen geweest en geen enkele is formeel afgewezen. Wel zijn er een aantal waarbij voor de officiële aanvraag gesprekken zijn geweest.’’ Tevens heeft het college de SGP nog een lijst verstrekt met de overige aanvragen die zijn toegekend. De partij neemt aan dat de opening op zondag van de bibliotheek eenmalig is vanwege de corona-situatie, dat dit niet meer wordt vervolgt en vraagt het college dit te bevestigen. ,,Deze subsidie is eenmalig uit de eerste tranche van het coronaherstelfonds. We kunnen geen uitspraken doen over de toekomst, alleen over wat we nu besloten hebben’’, besluit de wethouder. Wel geeft hij verder aan dat het de bibliotheek vrij staat om zelf te beslissen om op de zondagen open te gaan. Dit moet zij echter regelen binnen haar eigen budget dat zij heeft voor de bedrijfsvoering.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie