Jan van der Poel met zijn jongste en allereerste uitgave: Dolfi en Wolfi en de Oerwoudman en Balling in Siberië uit 1988.
Jan van der Poel met zijn jongste en allereerste uitgave: Dolfi en Wolfi en de Oerwoudman en Balling in Siberië uit 1988. Martin Brink

Nieuw jeugdboek Jan van der Poel: ‘Het laatste boek? Zeg nooit nooit…’

1 december 2021 om 16:04 Kunst

VEENENDAAL ,,Op dit moment is dit echt mijn laatste boek, maar zeg nooit nooit.” Jan van der Poel wil het met nadruk zeggen, ondanks dat zijn uitgever De Groot Goudriaan op zijn laatste Dolfi en Wolfi-reeks dat nadrukkelijk op de achterzijde heeft vermeld. Persoonlijke gezondheidsomstandigheden plus de kleine probleempjes die horen bij het stijgen van de jaren, maakt dat hij de pen heeft neergelegd. Voor even? De tijd zal het leren. De Veenendaler heeft in ieder geval nog inspiratie genoeg.

door Martin Brink

Jan van der Poel is inmiddels 84 jaar. Vorige maand kwam een nieuw jeugdboek van hem uit in de langlopende serie van Dolfi en Wolfi, de 29ste alweer. Ook hierin beleven de dolfijn en de herdershond, de naamgevers aan de jeugdboeken, weer spannende avonturen. Dit keer gaan ze op zoek naar een oerwoudman.

Zoals gebruikelijk speelt ook deze aflevering zich af in Zuid-Amerika. De boeken zijn bedoeld voor de jeugd van tien-plus. Jan van der Poel is vooral bekend in christelijke leeskringen. Hij spreekt graag over zijn boeken maar ook over de tijden dat er mooie boekpresentaties waren, meestal op beurzen, en dat hij veel reacties kreeg op zijn werken die in het volwassenengenre spraakmakende actuele thema’s aanroerden. Homofilie, incest, stiefouders, loverboys, houseparty‘s of drugs: Jan benoemde het allemaal en maakte er een invoelbaar en bijna waargebeurd verhaal van. ,,Misschien heb ik wel geluk gehad”, peinst hij.

MASSAAL VERKOCHT ,,In die tijd mochten dit soort boeken van algemene schrijvers op christelijke scholen niet gelezen worden. Alleen die van mij.” En dus werden de boeken van Jan massaal verkocht. ,,Bij deel 9 van Dolfi en Wolfi stond de teller op 100.000 verkochte exemplaren”, zegt hij niet zonder trots.

Het waren bovendien de tijden dat hij regelmatig werd gebeld door lezers die hun verhaal met hem wilden delen. Ook jongeren hingen aan de telefoon omdat ze voor school een werkstuk gingen maken over hun favoriete schrijver.

CONTACT ,,Mijn vrouw Clara handelde dat allemaal af”, zegt Jan. Door internet zijn dat soort contacten veel en veel minder, net zoals het internet de hele maatschappij en het onderlinge contact tussen mensen ontegenzeglijk heeft veranderd.

MANCAVE Jan troont de verslaggever mee naar zijn werkkamer. Hierin is zijn halve leven verborgen. Foto’s van zijn diensttijd hebben een prominente plek gekregen, maar ook zijn miniatuurtreintjes, foto’s van kinderen en kleinkinderen en ook andere foto’s van vroeger. Zoals de klas van de toen nog geheten Boslaanschool eind jaren veertig en een team van voetbalclub Panter. Jazeker, ook Jan blijkt een sportief verleden te hebben gehad.

TROTS Trots is hij op zijn koninklijke onderscheiding. Die heeft ook een ereplek in zijn mancave. Hij ontving het begeerde kleinood in 2013 voor zijn gehele oeuvre. ,,Daar ben ik best trots op. Dat ik als gewone Veenendaalse jongen dat heb mogen krijgen….”

Zijn boekenoeuvre telt in totaal 83 uitgaven, waaronder dus 29 Dolfi’s en 41 romans over spraakmakende onderwerpen. Zijn eerste werken over de zware verdrukking van de ondergrondse kerk in het oosten verschenen bij uitgeverij Kool in Veenendaal (,,Ik ben nog altijd dankbaar dat ik daar de kans heb gekregen”) en later bij De Banier in Utrecht. Tegenwoordig is Kok Kampen zijn uitgever. De Groot Goudriaan is daar een imprint van.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie