Vorige week donderdag kwam het verlossende woord: het CLV had de prijs gewonnen.
Vorige week donderdag kwam het verlossende woord: het CLV had de prijs gewonnen. Gertjan van Ginkel

Nieuwbouw CLV wint architectuurprijs

23 november 2021 om 11:53 Onderwijs

VEENENDAAL De nieuwbouw van het Christelijk Lyceum Veenendaal heeft de ARC21 Interieur Award, een prestigieuze architectuurprijs gewonnen. De school moest het opnemen tegen het Bonnefantenmuseum in Maastricht en een interieurarchitect in Antwerpen die zijn eigen kantoor had ontworpen. 

De spanning was volgens rector Willem de Vos voelbaar toen de architecte en de interieurarchitecte met collega’s het recent geopende schoolgebouw inspecteerden op de avond voorafgaand aan het jurybezoek. Het werk van de schoonmaakploeg werd dunnetjes overgedaan, prullenbakken werden uit het zicht gezet en tafels en stoelen werden met een liniaal in het gelid geplaatst. 

GRINNIKEN ,,Ik moest er een beetje om grinniken, want de jury zou worden voorafgegaan door een horde leerlingen”, blikt De Vos terug. ,,Maar het maakte wel duidelijk hoe belangrijk deze prijs is.”

De jury toonde zich volgens de rector zeer enthousiast. ,,Zodat het leek alsof we de prijs al binnen hadden, maar dat deden ze vast overal die dag. Hoewel een jurylid uit haar mond liet vallen dat zij hier wel leerling had willen zijn.”

WAARDEVOL Vorige week donderdag kwam dan het verlossende woord: het CLV had de prijs gewonnen. ,,Nou vonden wij ons gebouw al prachtig, zowel van buiten als van binnen. En alle bezoekers bevestigen dat met ‘oh’s’ en ‘ah’s’. Maar het mooiste is dat de jury naast het resultaat vooral het proces roemt en dat zeer leerzaam noemt. Dat oordeel maakt de prijs alleen maar waardevoller”, meent De Vos.

,,Over inrichting en kleuren heeft iedereen zo zijn opvattingen. Over smaak valt niet te twisten. Maar over de combinatie tussen smaak en bruikbaarheid wel. En dat is in verschillende werkgroepen gebeurd. De architecten van Ex-interiors en NOAHH kwamen met een idee. Pas toen een meerderheid van de werkgroep het idee omarmde, werd het uitgevoerd. Dat noemen ze ook wel co-creatie, maar dat wisten we toen nog niet”, aldus de rector. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie