Afbeelding
Archief BDUmedia

Nieuw noodzakelijk verdeelstation kon vergunningsvrij geplaatst worden

23 november 2021 om 10:54 Politiek

RHENEN De gemeente Rhenen zal alsnog met enkele aanpassingen de bouw van een verdeelstation aan de Autoweg 3N toestaan. ,,Het gaat hier om om een verdeelstation van Stedin’’, weet wethouder Hans Boerkamp te vertellen. Rhenen had een aantal bezwaren gekregen op de toekenning van een omgevingsvergunning. Deze was op 17 mei dit jaar verleend voor het plaatsen van een transformatorhuisje.

De gemeente Rhenen had deze aanvraag echter getoetst aan de bestemming ‘agrarisch’. Dan is er een omgevingsvergunning nodig. Maar de bestemming moet ‘verkeer’ zijn, waarbij er geen vergunningsplicht is. De bezwaren waren voor de Commissie Bezwaarschriften gekomen en deze volgt de motivering van de gemeente om de openbare voorziening wel toe te staan. 

,,Het gaat om een transformatorhuisje die de stroom over de wijk verdeelt. Met dit verdeelstation wil Stedin verbetering en uitbreiding van de capaciteit realiseren. Doordat in het verleden een grootgebruiker is toegevoegd aan het net, alsmede door het huidige en toegenomen gebruik door laadpalen, zonnepanelen en dergelijke, ontstond overbelasting op het net’’, laadt een woordvoerster van de gemeente weten.

IN HET DONKER Daardoor kon een spanningsdip- of storing ontstaan met alle gevolgen van dien. ,,Bij een storing, zonder dit extra verdeelstation, zouden niet alleen het omliggende gebied zoals Remmerden en Elst, maar ook Veenendaal in het donker komen te zitten. Het toevoegen van een extra verdeelstation was noodzakelijk voor een goed functionerend net.’’ 

Rhenen heeft de onderbouwing van haar besluit aangepast. Een vergunning was uiteindelijk niet noodzakelijk en een advies van de Monumentencommissie is toegevoegd. Bij een omgevingsvergunning kijkt deze naar de archeologische bodemrapporten. Tevens is een actueler advies van de welstandscommissie MooiSticht gevraagd; na de schets een definitief bouwplan.

VERGOEDING Het verdeelstation is inmiddels geplaatst en vorige week in gebruik genomen. Het bezwaarschrift met betrekking tot de overige bezwaarmakers heeft het college niet-ontvankelijk verklaard. De bewoners naast het verdeelstation, waarvan het bezwaar deels gegrond is verklaard, krijgen een procesvergoeding toegekend van 1086,68 euro. De aanvrager hoeft tevens geen leges te betalen, nu de werkzaamheden vergunningsvrij blijken te zijn. Zij krijgen 610 euro terugbetaald door Rhenen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie