Afbeelding
Pieter Vane

Wisselexpositie over het verleden en heden van Veenendaal geopend

20 november 2021 om 14:41 Maatschappelijk

VEENENDAAL Op de begane grond van De Cultuurfabriek is zaterdag door wethouder Dylan Lochtenberg de Space Expo geopend. Dit is een interactieve leer-, speel- en beleefplek waarbij een opvallende monumentale zuil met interactieve media centraal staat. Bezoekers kunnen oude en nieuwe verhalen over Veenendaal ontdekken. 

Leerlingen van de tweede klas havo en vwo van het Christelijk Lyceum Veenendaal zijn bij de vakken beeldende vorming en CKV aan de slag gegaan met kijkdozen die deel uitmaken van de expo. In de kijkdozen zijn sculpturen in maquettevorm te zien, die ontworpen zijn door de leerlingen naar aanleiding van zelfgekozen plekken in Veenendaal. De bedoeling is dat deze kijkdozen een paar keer per jaar wisselen van invulling, zodat het publiek iedere keer weer wordt verrast. 

CREATIEF MIDDELPUNT Wethouder Lochtenberg haalde in zijn toespraak eerdere contacten met Veenendaler en entertainer-zanger Stef Bos aan die de bibliotheek omschreef als een multi creatief middelpunt van Veenendaal, waar meer mogelijk is dan alleen het lezen en lenen van boeken en lardeerde dit met voorbeelden.  Over de hele dag waren er voorts op alle verdiepingen van de cultuurfabriek activiteiten voor volwassenen en kinderen in verschillende leeftijdsklassen.

In de lezingzaal konden peuters onder de leiding van een echte schaapherder van karton en wolgaren schaapjes maken, in andere zalen werd met verf gewerkt en kon je etsen leren maken van koperen of zinken platen. In de centrale hal maakten leerlingen van muziekschool de Muzen muziek met een combo met zangeres, violen en/of dwarsfluiten. Een nog jonge, maar zeker begaafde pianist, Yannick de Gooijer, zorgde in de pauzes voor de achtergrondmuziek.

DE GRUFFALO Bezoekers van de cultuurfabriek konden bij de ingang op de foto met boekenfiguur ‘de Gruffalo’. De tentoonstelling Space expo werd druk bezocht en gaven de bij de expositie betrokken scholieren desgewenst tekst en uitleg bij de verschillende tentoongestelde voorwerpen in de hokjes voorstellende afbeeldingen van Veenendaalse voorwerpen of locaties in Veenendaal. 

Eenmaal binnen kwam niemand voorbij een ouderwets strenge bibliothecaris die van een ieder wilde weten of ze boeken kwamen lenen of brengen en vervolgens driftig stempeltjes uitdeelde aan diegenen. Ook de Gruffalo kwam hier niet onderuit tot grote hilariteit van de omstanders.  Elders in de binnenstad waren muzikale Pieten aanwezig en vermaakten het winkelend publiek met hun capriolen.

SAMENWERKING De Space Expo is een samenwerkingsproject tussen Bibliotheek Veenendaal, Museum Veenendaal en Historische Vereniging Oud Veenendaal. Het ontwerp van deze plek is gemaakt door de ervaren tentoonstellingsmaker André Postma.

Kijk voor meer informatie over de Space Expo op www.cultuurfabriek-veenendaal.nl of www.bibliotheekveenendaal.nl. Hier zal binnenkort meer informatie komen over de huidige en toekomstige thema-exposities.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie