Directeur Clemens Rosmulder van De Muzen.
Directeur Clemens Rosmulder van De Muzen. Aart Aalbers
Muziek in Veenendaal

De Muzen is een huis voor de kunst

22 november 2021 om 07:18 Muziek

VEENENDAAL Stichting De Muzen Veenendaal heeft als voornaamste doel het bevorderen van de culturele en kunstzinnige vorming van en door de Veenendaalse bevolking. De instelling heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld van een muziekschool tot een multidisciplinair instituut (muziek, theater en dans). Daarnaast worden de amateurkunst en popmuziek ondersteund. Er worden ook festivals en kunstprojecten georganiseerd. De instelling telt momenteel 42 medewerkers.

door Co Keulstra

De Muzen is dé toonaangevende muziek, dans en theaterschool van Veenendaal. ,,Vanaf 2013 werken we op onze schitterende locatie aan het Kees Stipplein”, vertelt directeur Clemens Rosmulder. ,,We zijn vanouds een muziekschool, maar we hebben ook al geruime tijd dans en theater in ons programma.” 

OOK THEATER Het begon allemaal ruim veertig jaar geleden toen de muziekschool startte boven een muziekwinkel aan de Markt (Van Hees). Daarna verhuisde men naar de Zandstraat. In de zomer van 2013 verhuisde De Muzen naar Spectrum aan het Kees Stipplein. Bij De Muzen kon men al langer terecht voor muziek- en danslessen, maar in Spectrum kwam daar ook de theatertak bij (vanaf 2019). 

De Muzen heeft nu ruim duizend leerlingen en er wordt de hele dag door les gevolgd. Rosmulder over de bezetting: ,,Het begint ’s morgens al met de dreumesdans en op donderdagochtend dansen oudere dames gezellig samen. Vanaf de middaguren komen de kinderen vanaf drie en vier jaar al hun muziek- en danslessen volgen. Dat gaat door naar jongeren en volwassenen tot ’s avonds 22.00 uur.” Onder al deze leerlingen bevinden zich ook leden van Harmonie Caecilia. De Muzen werkt nauw samen met de vereniging om de jeugd op te leiden voor het orkest. 

MULTIFUNCTIONEEL De faciliteiten in Spectrum bieden de leerlingen van De Muzen vele mogelijkheden, maar Rosmulder benadrukt dat het gebouw ook voor andere organisaties en verenigingen te gebruiken is: ,,Het gebouw is van de gemeente Veenendaal en daarmee van de Veenendaalse gemeenschap. Wij proberen het zoveel mogelijk multifunctioneel te gebruiken. Ook andere gebruikers naast De Muzen zijn van harte welkom, bijvoorbeeld amateurverenigingen die ruimte zoeken voor repetities of lessen. Maar ook beeldend kunstenaars zijn welkom. De gemeente wil dit gebouw naar de kunst toe brengen, daar is getuige de unanieme politieke steun voor de Cultuurvisie 2022-2030 een breed draagvlak voor.”

De Muzen biedt ook onderdak aan de Cultuurmakelaar en aan de platforms MAAK Veenendaal, School en Cultuur Veenendaal en het Jeugdfonds Cultuur Utrecht. Vanuit deze platforms worden scholen, verenigingen, instellingen, makers, spelers en bezoekers in Veenendaal verbonden en ondersteund. Ook vanuit die rol biedt De Muzen Spectrum aan, voor zowel vaste bewoners als incidentele gebruikers. 

LEVENDIGHEID ,,We hebben zalen, studio’s en faciliteiten voor muziek, dans en theater, ateliers, oefenruimte, expositieruimte, vergaderruimte en opslagruimte. De bedoeling is om Spectrum maximaal in te zetten en te ontsluiten voor activiteiten die bijdragen aan de levendigheid van het centrum. De Muzen werkt daar al in samen met het Filmhuis Veenendaal en Theater Lampegiet. De ruimte die nog vrij is moet beschikbaar komen voor kunst- en cultuurbeoefenaars”, zegt Rosmulder. ,,De gemeente is voor De Muzen een fijne en betrouwbare partner.  Al bijna 45 jaar is er daardoor een muziekschool in Veenendaal. We balanceren tussen een dorp en een stad, maar we hebben elkaar allemaal nodig. Dar besef is er bij ons, en bij de gemeente. Wonen, werken en leven. Dat is Veenendaal.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie