Afbeelding
Archief BDUmedia

Hogere rioolheffing in Veenendaal voor klimaatadaptatie

18 november 2021 om 11:55 Politiek

VEENENDAAL Een wipkip in de buurt en kijken of de gemeente nog iets meer kan doen aan zwerfvuil. Bij de behandeling van het omgevingsprogramma Openbare Ruimte Veenendaal 2022-2025 was de raadscommissie zeer te spreken over het voorliggende stuk. Een uitwerking hoe Veenendaal niet alleen wegen en groen onderhoudt, maar hoe de leefomgeving eruit zou moeten zien.

door Peter Kuijpers

Hiermee legt Veenendaal vast hoe zij concreet in de wijken met de omgevingswet aan de gang gaat. De oplopende kosten en sommige bedragen gaven bij enkele fracties wel vragen. ,,Wij zien een forse stijging voor onderhoudsgeld. Maar we willen geen nieuwe achterstanden oplopen’’, geeft Leo Nooteboom (VVD) aan. Ook ziet hij graag dat de gemeente met sommige zaken eerder zou beginnen. Bijvoorbeeld het dynamisch maaibeleid. Dan krijg je meer bloemen en kruiden. Wethouder Engbert Stroobosscher waarschuwde echter dat er ook inwoners zijn die liever een strak gazon zien, dus wil hij dit graag geleidelijk invoeren. De stijging van het onderhoudsgeld komt door een andere manier van boekhouden. Verder was hij blij met de complimenten van de raadsleden over het stuk voor de afdeling, die soms van inwoners ook wel veel kritiek te verwerken krijgt.

SPEELPLAATSJE Jaap Pottjewijd ziet meer geld voor grotere speeltuinen, maar vroeg het college wel te denken aan de wipkip, rekstok en schommel op de hoek. Met name voor jonge kinderen die dan dicht bij huis wat speelplekken hebben. Hier kan de gemeente ook pragmatisch mee omgaan. Door een nog bruikbare wipkip te verhuizen, wanneer er weinig jonge kinderen in de buurt zijn en elders wel kinderen zijn maar geen speeltoestel. Jan Verboom van de SGP ziet ook graag meer mogelijkheden voor scholen om te vergroenen. ,,We hebben uit het budget van 155.000 euro geld over en hebben gesprekken met scholen wat zij nodig hebben om toch te vergroenen’’, laat de wethouder weten. Hij noemt als voorbeeld ook de herinrichting bij de Ceder waar zelf geld is opgehaald en met de buurt een mooie inrichting is bedacht.

STIJGING ,,Er is extra geld nodig voor klimaatadaptieve maatregelen, waarom wil het college dit financieren vanuit de rioolheffing. Een klimaatadaptieve heffing geeft aan wat het de maatschappij kost?’’, vraagt Jelle Hordijk (D66) zich af. De wethouder snapt het argument, maar weet niet in hoeverre de gemeente juridisch een klimaatadaptieve heffing mag instellen. Het is nu wel mogelijk dit via de rioolheffing te bekostigen. Zo legt Veenendaal onder andere veel hemelwaterafvoeren aan en heeft budgetten om regenpijpen van woningen te ontkoppelen. ,,Doordat we eerst het geld uit de rioolvoorziening gebruiken, kunnen we de stijging van de kosten beperken.’’ Sietse van der Bij (SP) had berekend dat het toch een jaarlijkse stijging zal zijn van zo’n zes euro per huishouden. Verder vroeg hij zich af of niet alle begraafplaatsen op onderhoudsniveau A zouden moeten zitten. Hiervoor vraagt de wethouder op zijn beurt wel om extra geld.

ZWERFAFVAL De SP denkt eraan nog met enkele moties te komen bij de behandeling van het stuk in de gemeenteraad. ,,We zijn blij met het stuk hoe Veenendaal om moet gaan met de openbare ruimte en kunnen ons vinden in de meeste speerpunten. Wel zouden wij graag inwoners mee laten denken over de doelen waarvoor we iets doen en niet alleen de acties dit nodig zijn. Voor het invoeren van Bewegen, ontmoeten, sporten & spelen vinden we 21 jaar enorm lang. Verder heeft de SP gekeken naar het zwerfafval en inwoners hebben 3272 stuks aangetroffen. Deze willen we graag delen met de andere partijen.’’ Voorzitter van de avond Willem van Braak hoopte dat de SP niet het zwerfafval ging verdelen, maar het zou gaan om foto’s van het aangetroffen afval. Ook de ChristenUnie heeft nog technische vragen gesteld, waarmee in de gemeenteraad het Omgevingsprogramma Openbare Ruimte nogmaals bespreekstuk is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie