Voorganger Arnoud Terpstra voor het nieuwe pand van evangeliegemeente De Deur aan de Fokkerstraat 36.
Voorganger Arnoud Terpstra voor het nieuwe pand van evangeliegemeente De Deur aan de Fokkerstraat 36. Martin Brink

‘In de ene hand de Bijbel, in andere hand de krant’

27 november 2021 om 07:10 Religie

VEENENDAAL ,,Prediker Billy Graham zei ooit: het geloof van nu is in de ene hand de Bijbel en in de andere hand de krant. Ofwel: we leven in tijden waar de Bijbel en de actualiteit veel met elkaar overeenkomen. De Bijbel heeft ons in deze tijd zoveel te zeggen.” Dat zegt Veenendaler Arnoud Terpstra (40). Hij is voorganger van Evangeliegemeente De Deur in Veenendaal.

door Martin Brink

Die gemeente heeft zopas een pand aan de Fokkerstraat betrokken. Arnoud Terpstra vertelt er graag over, natuurlijk ook over het geloof en hoe dat volgens hem vorm kan worden gegeven. Niet in oude dogma’s maar meer vanuit de mensen zelf. En dat kan nu wellicht nog beter nu de gemeente een eigen gebouw heeft betrokken aan de rand van het industrieterrein. Om om de woorden van Graham te benadrukken: ,,Het is belangrijk dat je Gods woord in de tijd van nu zet, midden in de samenleving dus.” Op zaterdag 27 en zondag 28 november worden de openingsdiensten in het nieuwe pand gehouden. ,,We zitten hier helemaal goed”, zegt Arnoud. ,,Bij een industrieterrein denk je al snel aan allerlei industrie en kantoren om je heen, maar zo voelt het nu niet. We zitten hier langs de Grote Beer met uitzicht op een woonwijk.”

BIJZONDER Evangeliegemeente De Deur, die voor iedereen de deuren wijd open zet, zit sinds medio oktober aan de Fokkerstraat 36, tegenover het tankstation. Het is bijzonder hoe men hier terecht is gekomen, eigenlijk net zoals de gemeente acht jaar geleden in Veenendaal is gestart.

Arnoud rondde in Ede de opleiding Journalistiek aan de CHE af. Een baan in de journalistiek is het niet geworden. ,,Ik ben nog een tijdje correspondent in Lunteren geweest voor de Barneveldse Krant. Ik heb echter wel veel aan mijn opleiding gehad. Wat ik heb geleerd is overal in mijn werk toepasbaar.”

,,Ik werd in Ede uitgenodigd om een dienst bij te wonen. Zo maakte ik kennis met wat de evangeliegemeente doet. Dat sprak mij zeer aan. Ik heb zo mijn roeping ervaren. God sprak in die periode tot mijn hart en ik kon bij hem terecht om vergeving te vragen voor mijn zonden en om Christen te worden.” 

(de tekst gaat onder de foto verder)


In de nieuwe kerkzaal. - Martin Brink

WEDERGEBOORTE Later werd besloten om ook in Veenendaal een gemeente te starten. Hij merkte dat Veenendalers veel weten over de Bijbel maar weinig op het gebied van bekering en wedergeboorte. Dat zijn toch essentiële zaken binnen de evangeliegemeente. Samen met zijn vrouw Renske ging hij op zoek naar een locatie. ,,Ik had toen 25 adressen op mijn lijstje staan. Ik reed langs SamSam aan de Molenstraat en dacht: misschien is er hier plek.”

De beheerder was aanwezig. Er was ruimte in het weekprogramma en reeds de volgende dag was alles beklonken. Arnoud kijkt met plezier terug op de tijd in het wijkhuis. ,,Het was daar prima. Alleen werd het door veel gemeenteleden niet ervaren als een eigen plek. Daar wilden we toch meer naar toe. In SamSam zaten we met meerdere groepen. Nadeel was dat we aan het eind van een dienst alles weer netjes moesten opruimen. Nu hoeft dat niet meer.”

In Veenendaal zijn veel mensen bekend met God. Toch hoor ik vaak mensen zeggen: hoe kan ik God persoonlijk leren kennen? Als God bestaat, waar is Hij dan?

BIJBELSTUDIE Hij herinnert zich de start in SamSam: ,,Op woensdag 6 november 2013 zijn we daar begonnen als kerk met een bijbelstudie. De enige mensen die aanwezig waren, waren mijn vrouw en onze twee kinderen. In de afgelopen acht jaar zijn we dankbaar dat we een groei van onze gemeente hebben mogen zien. In de eerste plaats ervaren mijn vrouw en ik het duidelijk als een roeping van God. Allebei hebben we het verlangen om mensen te vertellen over de liefde van God. In Veenendaal zijn veel mensen bekend met God. Toch hoor ik vaak mensen zeggen: hoe kan ik God persoonlijk leren kennen? Als God bestaat, waar is Hij dan?” 

Binnenkort wordt kerst gevierd. ,,Onze jaartelling is te herleiden naar de geboorte van Jezus, alleen hoe kan Jezus geboren worden in ons leven? De Bijbel praat over een wedergeboorte. Het is Gods verlangen dat Jezus ook in ons leven geboren wordt. Als kerk willen we mensen helpen hoe ze een relatie met God kunnen krijgen en God beter kunnen leren. Het stopt niet na onze bekering. God heeft nog zoveel meer over ons. Hij belooft een hoopvolle toekomst.”

,,Mensen komen in de kerk om allerlei redenen”, vervolgt Terpstra. ,,Uit nieuwsgierigheid, met een idee over God of gebroken vanwege de problemen van het leven. Veel mensen ervaren tegenwoordig eenzaamheid, hebben mentale problemen, proberen los te komen van verslaving of zoeken naar het doel van het leven. Het mooiste dat er voor ons is als voorgangersechtpaar, is om mensen door de kracht van Jezus hersteld te zien in een nieuw leven. En dat ze op hun beurt weer andere mensen kunnen helpen. Dat is iets dat God alleen kan doen. En voor ons is het een voorrecht om hier iets in te mogen betekenen.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Voorganger Arnoud Terpstra. - Martin Brink

VOORBESTEMD Hoe Arnoud Terpstra bij de nieuwe locatie is gekomen, is weer een verhaal apart en misschien wel voorbestemd. ,,Ik tank altijd bij de Total hiernaast en vroeg of er in dit gebouw nog ruimte was. Zo kwam ik in contact met de eigenaar die mij vertelde dat een deel van het gebouw vrij zou komen.”

Graag willen we de kerkdeuren vaker open zetten voor iedereen. Niet alleen op zondag

Volgens Arnoud Terpstra was de verhuizing ook een proces van groei in de veranderende samenleving: ,,Mensen zijn eenzaam, zitten met levensvragen. Graag willen we de kerkdeuren vaker open zetten voor iedereen. Niet alleen op zondag. Op vrijdagavond hebben we bijvoorbeeld voor jongeren een jongerenavond gehouden. Dit zijn mogelijkheden nu we een eigen kerkgebouw hebben.”

Aan het pand is in de afgelopen weken het nodige geklust. En lang niet alles zal met de opening gereed zijn. De kantoorruimte aan de voorzijde is nu veranderd in een kerkzaal waar de diensten op woensdag (19.30 uur) en op zondag (11.00 en 18.00 uur) gehouden kunnen worden.

VERTALING De vloeren en het plafond zijn aangepakt, de stoelen verraden dat hier de samenkomsten plaatsvinden. In de hoek is een ruimte gemaakt waar iemand zit die de diensten in het Engels of zelfs Spaans vertaalt. ,,We hebben leden die alleen deze taal machtig zijn”, aldus Arnoud, die daarmee ook aangeeft hoe internationaal de gemeenschap is en dat men ‘voor iedereen’ een open deur wil zijn. De bezoekers komen vooral uit Veenendaal maar ook uit de nabije omgeving.

ONDERDEEL De Deur Veenendaal is één van de zestig gemeenschappen in Nederland die weer onderdeel zijn van de Christian Fellowship Ministery met wereldwijd zo’n 2800 kerken. Op dit moment telt de gemeente ruim veertig personen. 

Maar dat aantal is eigenlijk van ondergeschikt belang. ,,Mensen moeten zich in de gemeenschap thuis voelen en als Christen een relatie met God krijgen. Daar werken we constant aan. In het nieuwe pand is ook een ruimte geschikt gemaakt voor de zondagsschool voor jeugd in de basisschoolleeftijd. Ook is hier de kinderopvang tijdens de diensten. We kijken nog of we in dit pand nog meer kunnen ontplooien, voor jongeren bijvoorbeeld.”

Kijk voor meer informatie op www.dedeurveenendaal.nl 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie