Lijsttrekker Dylan Lochtenberg.
Lijsttrekker Dylan Lochtenberg. Gemeente Veenendaal

VVD Veenendaal presenteert verkiezingsprogramma

15 november 2021 om 14:00 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VEENENDAAL De leden van de Veenendaalse VVD-fractie hebben het verkiezingsprogramma ‘Bouwen aan Veenendaal’ vastgesteld. Belangrijke thema’s zijn ruimte voor wonen en werken, inzetten op een bruisende binnenstad, een betaalbare energietransitie, het verbreden van de Rondweg-Oost en veiligheid. 

,,Met dit optimistische programma laten we zien waar we voor staan”, aldus lijsttrekker Dylan Lochtenberg. ,,Met praktische oplossingen die we samen met onze Veense inwoners opstellen, maken we Veenendaal elke dag weer wat fijner om in te wonen. We hopen op een goede uitslag bij de verkiezingen, zodat we zoveel mogelijk van ons programma kunnen realiseren.” 

TROTS De VVD vindt Veenendaal een gemeente om trots op te zijn. Als voorbeeld geeft de partij de werkgelegenheid, die de afgelopen 4 jaar is gestegen van 27.000 naar ruim 30.000 banen, ondanks de coronacrisis. De VVD wil deze stijgende lijn vasthouden. ,,Onze ondernemers hebben flinke klappen gekregen, al waren de gevolgen in de ene sector steviger dan de andere. We zijn er trots op hoe onze ondernemers zich hier doorheen geslagen hebben. Nu de ergste maatregelen achter de rug lijken, is het tijd om te kijken naar de toekomst.”

De liberalen stellen dat de grootste uitdaging voor de komende jaren het gebrek aan ruimte is. Veenendaal is een van de weinige gemeenten die helemaal volgebouwd is binnen de gemeentegrens. Tegelijk zijn er veel woningen nodig en hebben ook bedrijven ruimte nodig. Hoger bouwen en goede samenwerking in de regio zijn volgens de VVD dan ook noodzakelijk. 

,,We moeten definitief af van de Veense hoogtevrees”, stelt Lochtenberg. ,,Hoger bouwen kan namelijk ook heel mooi. Met mooie architectuur en verticaal groen bijvoorbeeld. Dit willen we onder andere in de praktijk brengen bij de bouw van ons nieuwe theater, waar we de combinatie zoeken met woningbouw in de hoogte.”

FOODVALLEY Daarnaast vindt de lijsttrekker dat er goede samenwerking binnen de regio Foodvalley nodig is, zodat er in de directe omgeving zowel meer ruimte voor wonen, als voor bedrijven ontstaat. ,,We hebben de regio ook nodig voor een sterke lobby richting anderen. Bijvoorbeeld richting de provincie die ons nog steeds verbiedt om kantoren te bouwen, terwijl daar grote behoefte aan is. Maar ook richting bijvoorbeeld de NS om de intercitystatus van Veenendaal-De Klomp te behouden.”

Bereikbaarheid blijft sowieso een belangrijk thema. De VVD blijft zich in de regio hard maken voor een verbetering van de wegverbinding naar de A15. Ook de Rondweg houdt de aandacht van de liberalen. ,,Het is een historische fout dat de Rondweg-Oost tweebaans en met slechts één ontsluiting vanuit de wijk Veenendaal Oost is aangelegd. We willen de provincie houden aan de gemaakte afspraken om zo snel mogelijk de weg te verbreden en een extra ontsluiting aan te leggen.”

De komende jaren zal ook duidelijker worden hoe de energietransitie vorm zal worden gegeven. De VVD wil geen megawindturbines in of aan de rand van Veenendaal. ,,We zetten ons in voor zonnepanelen op daken en voor kernenergie op landelijk niveau”, zegt Lochtenberg.

VEILIGHEID De VVD blijft ook inzetten op veiligheid. Al eerder werden op initiatief van de partij meer middelen vrijgemaakt voor zowel de bestrijding van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit als voor meer handhaving. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpak van drugshandel en alle ongewenste bijeffecten zoals straathandel en drugskoeriers.

De Veense fractie heeft zin in de campagne. ,,Als liberale partij kunnen we op cruciale punten samenwerken met andere partijen en meerderheden vinden om zaken voor elkaar te krijgen. Of het nu gaat om lage lasten en een veilig Veenendaal, een bruisende binnenstad met meer evenementen, of om goede voorzieningen zoals de bibliotheek, ook op zondag. Een sterke VVD maakt het verschil in Veenendaal. Daar willen we ook de komende periode weer voor gaan”, aldus de lijsttrekker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie