Afbeelding
Pixabay

Nieuwe Veenendaalpas met pinfunctie voor minima

15 november 2021 om 12:28 Politiek

VEENENDAAL De Veenendaalpas, maar ook CuneraPas voor Rhenen en GrebbePas voor Renswoude, worden volgende maand geïntroduceerd. Deze is dan beschikbaar voor mensen die in aanmerking komen voor een minimaregeling of vanuit de schuldhulpverlening. Omdat de pas een pinfunctie heeft, verwacht de gemeente niet dat deze stigmatiserend zal zijn.

De passen zijn voor iedere gemeente anders in naam en uiterlijk, maar werken onder hetzelfde systeem. Voorheen moesten mensen die gebruikmaken van de lokale regelingen zelf geld voorschieten en konden ze achteraf een bonnetje declareren. ,,Dit was ook erg arbeidsintensief voor ons. Veenendaal denkt efficiënter te kunnen werken, wat wel 60.000 euro kan besparen. Geld dat we dan voor de minima kunnen inzetten en niet het systeem’’, legt wethouder Dylan Lochtenberg uit.

Dit beantwoordde de vragen van Jeroen van Esseveld (CU), die wilde weten hoe Veenendaal dan met efficiënter werken geld overhoudt voor de minima. Naast betalingen uit het Doe-mee-budget en Sport-beweegbudget is er nog steeds een webshop om spullen te kopen en tevens een fysieke pas om in winkels te betalen.

MAKKELIJKER Hiermee werken de gemeenten mee aan de wens van de gebruikers om ook spontaan aankopen te kunnen doen. Bij de uitleg van Intermediad, die de pas voor de gemeenten verzorgt, is dit een stap van klein beginnen en groots denken. Voor ondernemers is het met een pinfunctie een stuk makkelijk mee te doen en zij zijn niet meer verplicht tevens een aanvulling te doen in de webshop. 

Bij de introductie op woensdag 1 december doen al een aantal winkels mee, maar hierin kan het aanbod zeker nog groeien. Dat geldt ook voor deelname bij sportverenigingen, waarmee men dan ook met de Veenendaalpas de contributie kan betalen. De pas is verder voor noodzakelijke kleding, tot vergoeding voor computer, schoolbenodigdheden, mobiele telefoon en fiets.

PRAKTISCH De Veenendaalpas heeft een aantal tegoeden, die tevens via een computerportaal en zelfs een app zichtbaar zijn. Zo heeft iedere regeling zijn bestedingsmogelijkheid op de pas staan en kan de gebruiker zien hoeveel al gebruikt is van het totaal. 

Jan Breur (SP) vroeg zich af of de tegoeden niet te vrij te besteden zijn. Het antwoord op deze vraag is dat het systeem voor winkels de optie kent om gekoppeld te worden met het kassasysteem, zodat gebruikers bij bepaalde winkels met verschillende artikelen via de productcode betalen vanuit hun tegoed. Mila Jansen van Lokaal Veenendaal was daarnaast benieuwd wat er gebeurt als het tegoed nagenoeg is opgebruikt. Bijbetalen met een eigen pinpas blijft gewoon mogelijk, net als wanneer men een cadeaukaart zou gebruiken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie