Afbeelding
Quadraat Holding

Burgemeester Kats opent duurzaam gerenoveerd Huize de Tol in Veenendaal

13 november 2021 om 09:00 Activiteiten

VEENENDAAL Op vrijdag 12 november heeft de burgemeester van Veenendaal Gert-Jan Kats Huize de Tol feestelijk geopend. Aan de Kerkwijk 156 zijn de bedrijven Kubiek Ruimtelijke Plannen en Quadraat Global werkzaam. Het pand Huize de Tol staat bij menig persoon bekend als “het roze kasteeltje”, het pand was eerder in gebruik door een orthodontist. Het monumentale pand is nu volledig duurzaam gerenoveerd en bezit inmiddels het Energiecertificaat A+++.

Sinds april dit jaar zijn Kubiek Ruimtelijke Plannen en Quadraat Global de bewoners van het meer dan honderd jaar oude pand. Bijna een jaar is er aan de renovatie Huize de Tol gewerkt. Het resultaat is een modern en duurzaam kantoorgebouw met behoud van de vereisten van een gemeentelijk monumentaal pand. Het pand werd door Burgemeester Gert-Jan Kats op feestelijke wijze geopend, vanaf het balkon bracht een drone de sleutel naar beneden. 

Een pand uit 1915 verduurzamen is een uitdaging, maar daar heeft het team haar hand niet voor omgedraaid, legt Bram Quaak uit: ,,Naast het klimaat neutrale doel is er ook een idealistisch doel dat wij nastreven: breek een oud historisch gebouw niet zomaar af, maar kijk eerst of hergebruik mogelijk is. Dit bijzondere gebouw in Veenendaal moesten we voor ons gevoel juist reanimeren en toekomstproof maken.”

Zelfs de tuin van Huize de Tol heeft een upgrade gekregen. Er zijn wadi’s aangelegd zodat overtollig regenwater wordt opgevangen. Open verharding op de parkeerplaats zorgt ervoor dat water in de bodem zakt en niet wegloopt. Een ander mooi voorbeeld is de zieke suikeresdoorn die in de tuin stond. Die moest wijken, maar ze hebben er een tafel van gemaakt.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie