Afbeelding
ANP

Vijftien woningen erbij in Veenendaal door omgebouwde panden

15 november 2021 om 07:00 Wonen

VEENENDAAL Het is hijgen en puffen om ertussen te komen op de oververhitte woningmarkt. Het ombouwen van onder meer leegstaande kantoorpanden tot woningen zou bij kunnen dragen aan de verlichting van de woningnood. Maar dit gebeurde vorig jaar landelijk gezien juist minder dan in voorgaande jaren. ,,Jammer voor starters en alleenstaanden”, aldus CBS-econoom Frank Notten. In Veenendaal was overigens geen daling te zien. Er werden vorig jaar 15 woningen gerealiseerd door omgebouwde panden, een jaar eerder waren dat er evenveel.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwamen er in 2020 zo’n 10.200 woningen bij door het ombouwen van kantoren, winkels en andere gebouwen. De jaren daarvoor ging het steeds om meer dan 12.000 woningen. Ter illustratie: door nieuwbouw kwamen er vorig jaar ruim 69.000 woningen bij. In Veenendaal kwamen er vorig jaar zo’n 245 nieuwbouwwoningen bij.

Opvallend is dat er vorig jaar vooral minder woningen in kantoorpanden gecreëerd zijn. Volgens het CBS komt dit niet alleen doordat minder panden werden getransformeerd tot woningen, maar ook doordat in de kantoorpanden minder woningen werden opgeleverd. ,,Of dit komt doordat het aantal grote geschikte kantoorpanden in de binnensteden aan het opraken is, is nu nog moeilijk te zeggen”, zegt Notten.

FLUCTUEREN Zo kan het aantal getransformeerde woningen per jaar ook erg fluctueren, vertelt de econoom. ,,Als er in één keer grote bouwprojecten worden opgeleverd, kan het aantal getransformeerde woningen weer toenemen. Zo werden er in 2019 bijvoorbeeld in Rotterdam nog veel getransformeerde woningen opgeleverd.”

De daling van de ombouw van kantoren naar woningen, biedt vooral geen verlichting voor de starter en alleenstaanden op de woningmarkt. ,,De transformaties voegen vooral kleinere woningen voor hen toe. De overheid wil er gemiddeld per jaar ook 75.000 nieuwe woningen bij. De getransformeerde woningen kunnen daarbij net het kleine verschil maken om dit te halen,” vertelt Notten. 

VIJFHONDERD VOETBALVELDEN Uit de laatste cijfers van het CBS blijkt dat 6 procent van de kantoorvloeroppervlakte in Nederland nog leegstaat. Dit komt neer op ongeveer vijfhonderd voetbalvelden. Waarom van de leegstaande gebouwen geen woning gemaakt wordt in deze tijden van woningcrisis? ,,Omdat de transformaties niet goedkoop zijn. De meeste woningtransformaties worden daarom ook gedaan met overheidsgebouwen”, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. ,,Het is goedkoper om zulke panden om te bouwen, dan commerciële kantoren.” Daarbij zijn niet alle kantoren geschikt voor woningbouw. Zo vind je veel kantoorpanden langs de snelweg. ,,De ligging van een kantoorpand is ook erg belangrijk. Het moet wel bewoonbaar zijn.”

SCHAARSTE Hoewel er leegstand van kantoren is, is er ook nog altijd schaarste op de kantorenmarkt volgens Boelhouwer. Hierdoor is het niet altijd wenselijk om kantoren tot woningen te transformeren. ,,De markt voor kantoren is na de economische crisis weer aan gaan trekken. Het is nog afwachten wat de invloed van corona hierop zal zijn.”

De hoogleraar woningmarkt ziet in de toekomst wel mogelijkheden om meer kantoorpanden tot woningen te transformeren. Zo is voor 2023 namelijk de regel dat kantoren sterk in moeten zetten op verduurzaming. De panden moeten dan op zijn minst een lichtgroen energielabel hebben. Maar dat kost wel geld. ,,Als men hier niet in wil investeren, dan kan dit gunstig voor de woningbouw zijn.”

Tips voor starters op de woningmarkt
Het is niet onbekend dat starters het moeilijk hebben op de huidige woningmarkt. Maar hoe kom je als starter toch aan een woning? Drie tips van De Hypotheker:

-Kijk of je in aanmerking komt voor een starterslening
Veel gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. Deze lening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek. Zo kun je net het beetje extra lenen dat je nodig hebt voor je huis. De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten voor de starterslening.

-Vraag om een belastingvrije schenking
Misschien heb je iemand binnen je familie die jou een schenking kan doen, zodat je toch de woning kan betalen. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, dan mag je één keer een belastingvrije schenking tot €105.302 (in 2021) ontvangen. De schenking moet je dan binnen drie jaar gebruiken voor de aanschaf van een woning.

-Kijk verder dan de binnenstad van grote steden
Vooral in de grote steden heerst een tekort aan starterswoningen en stijgen de huizenprijzen de pan uit. In een wat kleinere gemeente of aan de rand van de stad vind je vaak grotere en goedkopere woningen.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie