Afbeelding
Rechtbank Utrecht

OM wil werkstraf voor Veenendaalse die ongeluk veroorzaakte met dodelijke afloop

11 november 2021 om 12:08 Rechtbank

VEENENDAAL (JPU) Tegen een 68-jarige vrouw uit Veenendaal is donderdag in de rechtbank in Utrecht 60 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke rijontzegging geëist. De automobiliste heeft gevaar op de weg veroorzaakt. Ze reed vorig jaar in Veenendaal een 80-jarige fietser aan. Het slachtoffer overleed twee weken later in het ziekenhuis.

De vrouw reed een jaar geleden op de Veldweg in Veenendaal. Zij sloeg daar linksaf en reed vervolgens de fietser aan, die op een voorrangsfietspad reed. Het slachtoffer leek kort na het ongeluk niet heel erg gewond, maar in het ziekenhuis overleed hij toch. Na een operatie liep het slachtoffer namelijk een infectie op met dodelijke gevolgen.

NIET AFGELEID Uit het onderzoek bleek dat de vrouw langzaam door de wijk reed met 30 kilometer per uur. Ze naderde de kruising met 18 kilometer per uur en was niet afgeleid. De fietser moet voor haar gereden hebben en ook goed in zicht zijn geweest. Toch heeft de automobiliste hem niet gezien. Dat begreep zij ook niet. De vrouw was in tranen en durfde ook de beelden van het ongeluk niet te zien. Ze hield vol dat zij goed heeft gekeken.

De man overleed na twee weken door een bacteriële infectie. De Veenendaalse vertelde dat zij contact heeft gezocht met de familie van de overleden man om hulp te bieden, maar die wilde dat niet. 

VERBAND De officier van justitie betoogde dat de dood van de man wel door dit ongeluk was veroorzaakt. Hij is in het ziekenhuis overleden door de operatie die hij moest ondergaan na dit ongeluk. Dat verband is voldoende volgens de officier. Hij woog mee dat de vrouw nooit met justitie in aanraking is geweest en een modelburger is die haar rijbewijs nodig heeft voor mantelzorg.

MEDISCHE FOUT De verdediging vond dat de dood van de fietser niet te wijten is aan het ongeluk. Hij lag in een ziekenhuis dat volgens de advocate slecht bekend staat. Een medische fout kan de oorzaak zijn, vond zij. De verdediging vroeg een geldboete op te leggen. De Veenendaalse zei in haar laatste woord dat zij dit nooit heeft gewild. En dat zij het vreselijk vond voor de familie.

De rechtbank doet uitspraak op 25 november.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie