Afbeelding
Theater Lampegiet

‘Eerst nadenken over het soort theater en dan pas bouwen’

10 november 2021 om 13:15 Politiek

VEENENDAAL Een kort bezoek aan De Lampegiet en een uitgebreid rapport over de mogelijkheden voor een nieuw theater. De raadsleden konden dinsdagavond veel vragen stellen en kregen uitleg van zowel de theaterdirecteur als de opsteller van het rapport waarmee Veenendaal een keuze moet maken voor de toekomst. De algemene teneur: eerst goed nadenken over de inhoud en dan pas over de stenen.

door Peter Kuijpers

Zo kwamen er vragen over digitalisering, de exploitatie en een bioscoop in het nieuwe gebouw. Het college heeft de gemeenteraad eerder voorgesteld te kiezen voor een grote zaal met meer stoelen, een kleine zaal en zelfs enkele complementaire zalen waarin een bioscoop een plek kan vinden. Directeur Patrick Marcus nodigde de bezoekers uit op het toneel, waar juist een groot deel van de set van de musical Titanic stond opgebouwd. 

TONEELTOREN ,,Het is een klassiek theater met vast toneel en we hebben hier een toneeltoren. Daarin hangen meer dan vijftig hijskranen voor alle decorstukken, zodat je in de zaal de magie van het theater kunt beleven. Met een kleine zaal kunnen we voor meer reuring zorgen en altijd een voorstelling programmeren. Ook al is de grote zaal negen weken van het seizoen geboekt voor montage. Wij dromen groots’’, aldus de directeur.

Hiermee ziet hij het theater onderscheidend in het land en een aanwinst voor Veenendaal. Wat veel mensen uit omliggende plaatsen naar het koopcentrum kan trekken; dat goed is voor de middenstand en horeca. Doordat De Lampegiet een toneeltoren heeft kan zij grote producties boeken, maar zij zit nu aan de grens met belasting van de vloer en diepte van het toneel. 

AMBITIE Eric Enzlin (CDA) heeft wel vragen of het theater de extra zalen vol kan krijgen en ook Jonathan van den Heuvel (CU) heeft vragen over de exploitatie. Dick te Winkel, die mede het rapport heeft opgesteld voor een toekomstbestendige theaterfunctie in Veenendaal, vindt dit juist het startpunt. ,,De gemeente moet goed nadenken over haar ambitie. Wat wil zij in Veenendaal en denk hier eerst over na en kijk dan naar de stenen. Want ook voor de jaarlijkse kosten van de exploitatie zullen stijgen.’’

KLEINE ZAAL Wel vindt hij dat De Lampegiet en de theaters in de regio elkaar versterken. Met ieder een eigen programmering. Ook een bioscoop in Veenendaal ziet hij als kansrijk, wanneer deze een brede programmering heeft. En een kleine zaal biedt gebruiksmogelijkheden voor de gemeenschap. Wat ook Marcus aanhaalt: ,,Soms is een productie meer geschikt voor een zaal met zo’n tweehonderd stoelen. En ook uitvoeringen van verenigingen en amateurkunst passen beter in een dergelijke zaal.’’ 

NADENKEN Hans van de Braak omarmt het idee eerst goed na te denken over de inhoud, voor een beslissing te nemen over de stenen. En Youssef Boutachekourt ziet dan ook graag de mogelijkheid om bijvoorbeeld een voorstelling te kunnen streamen. Te Winkel verwacht wel dat het theater ook in de toekomst een ontmoetingsplek blijft. De gemeenteraad moet nu gaan overwegen wat zij voor theater in Veenendaal wil hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie