Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Raad Veenendaal stemt unaniem in met programmabegroting

5 november 2021 om 16:30 Politiek

VEENENDAAL De programmabegroting 2022-2025 is unaniem aangenomen. Maar zoals Henk van Soest van de ChristenUnie de burgemeester voorhield: ,,Als u dacht dat dit gewoon een hamerstuk werd, kent u de Veense traditie nog niet.” Wethouder Marco Verloop merkte op dat de raad één uur en drie kwartier nodig had gehad om antwoord te geven op de vraag of deze begroting een goede vertaling was van de financiële kadernota en raadslid Tijs van der Weele van Groen Links merkte snedig op: ,,Als je alle moties en amendementen ziet, zou je denken dat we het geen goed stuk vonden.”

door Arjan van den Berg

Afscheidnemend raadslid Ronald Veen van de VVD noemde het ‘190 pagina’s leesplezier’. Zover zouden de andere raadsleden niet willen gaan, maar stuk voor stuk spraken ze hun waardering uit voor al het werk dat in de begroting was gestoken. Het was een solide, financiële begroting waar ondanks onzekere tijden toch een goede basis voor de toekomst was gelegd. Dat er ook werd geïnvesteerd in cultuur, veiligheid en onderwijs, kon op waardering rekenen. 

Kanttekeningen waren er ook. Zo wilde de ChristenUnie een extra subsidie van 4000 euro voor de restauratie van het metaheerhuisje op de Joodse begraafplaats. Wethouder Engbert Stroobosscher meldde dat het de subsidiegrens had bereikt, maar de voltallige raad dacht daar anders over en stemde voor. Een ander punt van aandacht was de verkeersveiligheid bij de Weverij die volgens Pro Veenendaal te wensen overliet. 

ONDERTITELING Eigenlijk stond dat punt pas voor 2025 op de planning, maar de wethouder zegde toe het naar voren te willen halen naar 2023, waar de raad unaniem voor stemde. De hele raad vond het ook een goed idee van Yasin Makineli om de vergaderingen live te ondertitelen zodat ook het niet- of slechthorende deel van de Veense bevolking het wel een wee van de politiek direct kan volgen. In het kader van ‘Iedereen doet mee’ werd er ook ingestemd met een motie voor meer aandacht voor een goede aanpak van elke discriminatie. Een voorstel voor de verhoging van het vrijwilligersbudget werd ook omarmd.

NATUURBEGRAVEN Niet alles ging door. Zo waren de voorgestelde natuurbegraafplaatsen naar ieders mening wel een goed idee, maar werd de locatie Prattenburg minder geschikt bevonden. De vijf (of zelfs een viervoud ervan) dassenburchten en de houding van provincie Utrecht die nog niet goed wist of ze het wel zag zitten, zaten in de weg, ook al gaf wethouder Engbert Stroobosscher bij voorbaat toe wel samen met de gemeente Rhenen in gesprek te willen gaan met de provincie. Het idee van Yasin Makineli van DENK (‘Het is juist goed om veel moties in te dienen, want dat zijn ideeën’) om grafrust ook echt eeuwigdurende grafrust te laten zijn werd afgeketst, omdat dit door de gelijknamige stichting al mogelijk is.

TINY HOUSES Het voorstel van de PvdA om alle kinderen die Speciaal Voortgezet Onderwijs nodig hebben in Veenendaal te huisvesten kreeg ook niet de volledige steun, net als de door Groen Links voorgestelde analyse van energiearmoede. Wethouder Marco Verloop vindt dat er al genoeg middelen zijn om signalen voortijdig op te pikken en aan te pakken. Een plan voor tiny houses bij de Zandheuvelweg werd ook afgeketst. De SGP vond dat moties tijdens de behandeling van de kadernota hadden moeten worden ingediend. Jan Breur van de SP diende tot verrassing van burgemeester Gert-Jan Kats geen motie in: andere partijen waren hem voor en vrijwel elk voorstel was al door hem ondertekend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie